Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 18.09.2007

Покрајински секретар за културу и образовање разговарао са републичким министром културе

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 18. септембар – На конференцији зановинаре у Извршном већу Војводине, републички министар културе Војислав Брајовићи покрајински секретар за културу и образовање Золтан Јегеш изразили сузадовољство данас вођеним разговорима.Минстар културе у ВладиСрбије Војислав Брајовић рекао је да ће Извршном већу и Покрајинскомсекретаријату за културу и образовање бити достављен текст нацрта Закона окултури, који као кровни документ терба да обезбеди развој културе и уметничкогстваралаштва и да постави темеље за рад институција културе, очување и унапређењеукупне културне баштине на јединственом културном простору Републике Србије.
– Ми смо део Европе и наша култура је деоевропске културе и морамо учнити све да очувамо и заштитимо баштину, као и европскокултурно наслеђе на простору Војводине, јер је и Скупштина покрајине са шестзваничних језика таква драгоценост и њен важан део. Култура је пречица уЕвропу и борећи се за културу боримо се за очување нашег идентитета и нашег стваралаштваа Минстарство културе је сервис за креативне програме – рекао је минстар Брајовић.Такође је договрено је да представник Војводине,на предлог Извршног већа, учествује у раду комисије која ће предлагати заслужнеуметнике, кандидате за посебне пензије, о чијој додели одлучује министрство. Тоје начин да се заштити интегритет наших значајних стваралаца и уметника у свимобластима културе и културног стваралаштва. Сви они којима овакав статус будедодељен, би требало да, уз постојећу пензију, као посебан додатак месечно примајуи износ од 60 хиљада динара. Говорећи о приортетима у раду Министарствакултуре, министар Брајовић је нагласио да је децентрализација у култури једанод веома важних задатака, јер процес децентрализације ће ослободити и стимулисатистваралаштво и иницијативу и у мањим срединама Србије, које су, као и њихове посебности,такође значајан део нашег укупног наслеђа. Као један од примера нових идејаистакнут је пројекат "аутобус-књижаре" који не би требао да остане ограниченсамо на војвођанску средину, већ се са успехом може применити у читавој земљи.
  – Ово је један од наших разговора који већимају свој континуитет, и надамо се да ћемо успети да унапредимо наш јединтвеникултурни простор и да подржимо одрживи развој мањина на пољу културе,афирмације и очувања разноврсности, која представља темељ живота уВојводини, на шта смо веома поносни – рекао је покрајински секретар за културу иобразовање Золтан Јегеш.

fixed-img