Picture of the authorPicture of the author
/ , петак, 24.11.2006

Покрајински секретар за образовање и културу проф. др Золтан Јегеш посетио Бачки Петровац

Читај ми

Читај ми
AA

Бачки Петровац, 24. новембра – Покрајински секретар за образовање и културу проф. др Золтан Јегеш посетио је Бачки Петровац, где је разговарао са председником Општине Јаном Сабом о досадашњој сарадњи Покрајинске владе и општине, као и о организацији и финансирању будућих културних и других активности у Бачком Петровцу. Золтан Јегеш је обишао Гимназију "Јан Колар" са домом ученика, као и основну школу "Јан Чајак".

 
 Са директорима школа разговарао је о резултатима рада ученика, о проблемима и потребама ових образовних институција. Посета Бачком Петровцу обухватила је и обилазак Словачког војвођанског позоришта, које је на овогодишњем такмичењу у Техерану заузело прво место.Констатовано је да је сарадња Извршног већа АП Војводине и Општине Бачки Петровац добра, те да ће Покрајинска влада и надаље подржавати напоре које општина, центар културе војвођанских Словака, чини на очувању и неговању идентитета националне заједнице.
    Покрајински секретаријат за образовање и културу је до сада уложио значајна средства у школство и институције културе у овој општини, а како је наглашено, чине се значајни напори да се у Бачком Петровцу отворе два истурена одељења Универзитета у Братислави, како би што већи број студената из ове општине могао да настави студије код куће, чиме би било обезбеђено да млади људи што мање напуштају нашу земљу.
Говорећи о образовању представника националних заједница на матерњем језику, проф. др Золтан Јегеш је истакао да би са Министарством образовања и спорта требало разговарати о потреби прилагођавања наставног плана за српски језик ученицима – представницима националних заједница, ради што бољег и комплетнијег усвајања српског језика. Било је речи и о потреби да се сачини дугорочна стратегија вишег и високог образовања у Војводини, прилагођена свим народима који живе у покрајини, а која би, у складу са потребама модерног друштва, допринела привредном и културном развитку.

fixed-img