Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 06.12.2006

Покрајинском секретаријату за рад додељена плакета за допринос запошљавању инвалидних лица

Читај ми

Читај ми
AA

НовиСад, 6. децембар – Покрајинском секретаријату за рад, запошљавање иравноправност полова, ове године додељена је плакета за посебан допринос уразвоју предузећа за радно оспособљавање и запошљавање инвалидних лица. Овопризнање уручило му је Удружење предузећа за радно оспособљавање изапошљавање инвалидних лица Републике Србије које окупља преко 60 предузећаса територије Србије у којиме раде особе са инвалидитетом, а  поводом 40 година свога постојања и рада.
Ова врста признања биће подстрекСекретаријату да и у наредном периоду подржава и залеже се за рехабилитацију,очување и унапређење рада, специфичних привредних субјеката  за запошљавање и оспособљавање особа саинвалидитетом.
У прилог томе наводимо неке од актуелних активности у предходнојгодини:
– Отварање предузећа за запошљавање инвалида у Сомбору. Уз помоћ УСАИД-а преко ЦРДА/АДФ набављена је савремена дигиталнаопрема за штампу док је општина Сомбор за рад предузећа обезбедила и припремилапростор. Секретаријат већ другу годину издваја средства намењена едукацијибудућих запослених у овом предузећу.
– У Сремској Митровициинициран је и подржан пројекат за едукацију младих пољопривредника саинвалидитетом при школи за децу са сметњама у развоју и покренута јеиницијатива за оснивање предузећа за запошљавање инвалида.
–   У току су припреме за отварање Интерегионалногуслужног центра који ће се налази у Новом Саду али ће покривати читаву територију Војводине.Простор ће се налазити у оквиру радних центара школе "МиланПетровић".Центар ће располагати електронском базомподатака о потенцијалним корисницима који заиста траже посао односно,податке о послодавцима који желе да запосле особу са инвалидитетом.Центар ћеимати и саветодавну улогу у пружањуинформација особама са инвалидитетом и послодавцима који ће ихзапошљавати.Подршку у раду са корисницима Центра поред секретријата пружаћеволонтериСавеза организација за помоћ особама ометеним у развоју (СОПОР) истручњацишколе. Формирање Интерегионалногуслужног центра је део активности пројекта међуграничне сарадње Србија- Мађарска који финансијски подржава Европска унија уз учешћеСекретаријата, ачији је циљ  побољшање  положаја особа са инвалидитетом путемпланиране и циљане едукације за одређена занимања. Очекује се да ће,на крају обуке, особе са инвалидитетом бити едуковане заактивнији и компетентнији рад у локалној заједници и спремније даодговорезахтевима послодавца.Дугорочни циљ Интеррегионалног услужног центра једапостане интегрисани део система подршке особама са инвалидитетом уНовом Саду иВојводини и извор нових могућности, идеја и алтернативнихоблика рада у нашој средини.   

fixed-img