Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 24.07.2007

Посета председника ИВВ Бојана Пајтића ”Новој бразди” у чурђину

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад,24. јули – Председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић и Михајло Бркићдиректор Фонда за развој Војводине посетили су фарму “Нова бразда&рдqуо; у чурђинукод  Суботрице.
– Преко Фонда за развој Војводине инвестираноје пола милиона евра у програме фарме“Нова бразда&рдqуо;. Ова средства искоришћена су за отварање три новаразличита објекта – фарму крава музара, фарму товних јунади и језера занаводњавање, које упошљавају преко 160 људи – рекао је председник Пајтићнакон отварања нових објеката.Председник Пајтић истакао је даће Покрајинска влада и убудуће подржавати привреднике чији програмиподразумевају отварање нових радних места и чији производи су довољноквалитетни за извоз на европско тржиште. Један од таквих привредних субјекатаје фарма “Нова бразда&рдqуо; која ће и убудуће имати подршку Покрајине.- Кредитима Фонда за развојВојводине до сада смо успели да запослимо преко 11,5 хиљада људи у Војводини,пошто је у протекле четири године успешно пласирано три хиљаде кредита увредности од 130 милиона евра. Та средства су најповољнија кредитна линија уЕвропи. Захваљујући овом Фонду, као и програмима Покрајинског секретаријата занауку и технолошки развој и програмима других покрајинских фондова успели смода смањимо незапосленост у Војводни и слободно можемо рећи да је нашапокрајина једина регија у Европи у којој је за 6 месеци незапосленост смањеназа 9, 4 одсто – рекао је председник Извршног већа.
Председник Пајтић је такође рекаода су за пољопривреду у Војводини дошли бољи дани, јер је Републичка владаприхватила захтев Покрајине да се индивидуална пољопривредна газдинствапомогну са 100 евра по хектару, до десет хектара у готовини, а изнад десетхектара такође се дају новчана средства у зависности од приложених рачуна загориво, минерално ђубриво и за семе.- Наши пољопривредници коначномогу да се такмиче и да буду равноправни са пољопривредницима из других државакоје традиционално помажу своје сељаке кроз премије  и субвенције – рекао је председник Пајтић. Директор “Нове бразде&рдqуо; ДушанБикицки истако је да су средства Фонда за развој Војводине искоришћена занабавку 68 приплодних јуница, а део средстава је искоришћен за подстицај извозаи за набавку ђубрива. Према речима Бикицког укупна инвестиција за фарму краваизноси око милион и сто хиљада евра, у фарму јунади уложено је око 200 хиљадаевра, док је за изградњу три језера, која служе за наводњавање уложено још око сто хиљада евра. Поредсредстава Фонда, део уложених средстава обезбедила је Суботичка млекара, а деоновца су обезбедили сами. Иначе “Нова бразда&рдqуо; располаже са 900 хектарасопствене и преко хиљаду хектара државне земље.

fixed-img