Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 17.01.2008

Потписан протокол о оснивању ”Центра за развој органске производње”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад/Селенча, 17. јануар – Покрајински секретар запривреду Синиша Лазић, генерални директор фирме "Слован прогрес",чура Боцка и директор регионалне агенције за развој МСП "Алма Монс",Милица Врачарић потписали су протокол о сардњи за реализацију пројекатоснивања  "Центра за развојорганске производње", чији је циљ унапређење производње органске храневисоког квалитета, одрживе пољопривреде и очување екосистема.Нови Сад/Селенча, 17. јануар – Покрајински секретар запривреду Синиша Лазић, генерални директор фирме "Слован прогрес",чура Боцка и директор регионалне агенције за развој МСП "Алма Монс",Милица Врачарић потписали су протокол о сардњи за реализацију пројекатоснивања  "Центра за развојорганске производње", чији је циљ унапређење производње органске храневисоког квалитета, одрживе пољопривреде и очување екосистема.
У раду Центра учествоваће иПокрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и"Здраво -органик", предузеће из Селенче. Такође, Покрајинскисекретаријат за привреду ће, између осталог, пружити техничку и финансијскуподршку на успостављању ланца вредности у области производње, прераде ипласмана производа из органске производње, учествоваће у организацијирегионалних и међународних скупова едукативне и промотивне природе, убрендирању пољопривредних и прехрамбених производа из органске производње.
Како јерекао Синиша Лазић, нашој земљи недостаје системска производња органскехране, па је пројекат оснивања Центра за развој органске производње корак каостваривању циља коме теже и земље ЕУ, а то је конзумирање здраве хране,што чини и окосницу нашег односа према средини у којој живимо, јер се здравахрана може производити само на здравом и еколошки исправном земљишту. Ширењусвести о неопходности уношења здраве хране доприносе и овакви центри који усебе укључују стручњаке из области науке, представнике институција које себаве испитивањем и производњом хране, произвођаче хране, као и предствникевладе који, сви заједно, системском повезаношћу и едукацијом, могу остваритибенефит и обезбедити нашим производима пут на тржишта и у земљама ЕУ.Покрајински секретаријат за привреду подржава и већ је подржало сертификацијупроизвода малих и средњих предузећа, субвенционисањем таквих послов. Поредтога, Фонд за подршку промоције и наступа на међународним сајмовима у земљи ииностранству, ради на интернационализацији наших предузећа. Такође, произвођачиздраве хране из Селенче су носиоци знака "Најбоље из Војводине" – тоје једино признање у Србији које се стиче, а које се не додељује. Иначе,сваке три године се проверава да ли се и даље производи по истој технологији.
Заменикпокрајинског секретара за пољопривреду, Слободан Теофанов је рекао дапроизводња здраве хране треба да подстакне што већу конкуренцију – односно, даопредели што већи број произвођача да се баве оваквом производњом. Због тога,важна је едукација прољопривредних произвођача, у чему ће у великој мерипомоћи оснивање Центра за развој органске производње, што ће допринети илакшем пробоју наших производа на тржишта ЕУ.     

fixed-img