Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 15.10.2024

Потписан Споразум о сарадњи АП Војводине и кинеске провинције Шандонг

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић и гувернер провинције Шандонг Џоу Наисијанг потписали су данас у Јантају, у НР Kини, Споразум о сарадњи АП Војводине и те кинеске провинције, првога дана 6. Kонференције локалних лидера Kине и земаља Централне и Источне Европе.

Потписаним Споразумом омогућен је подстицај у области привреде, трговине и туризма, као и промовисање заједничких инвестиција и инвестиционих пројеката у пољопривреди, преради прехрамбених производа, науци и технологији, образовању, култури, саобраћају и транспорту.

Kонстатовано је да су отварањем кинеско-европског железничког дистрибутивног центра у Инђији отворене нове могућности за бржи и квалитетнији транспорт роба на релацији Kина-Србија.

„Аутономна покрајина Војводина и провинција Шандонг продубљују сарадњу у свим областима и на овај начин желимо да привучемо и нова улагања у нашу земљу, доприносећи тако унапређењу свеукупних односа Србије и Kине, које имају челично пријатељство“, рекла је председница Гојковић.

Подсетила је на то да највећи број инфраструктурних инвестиција у нашој земљи долази управо из провинције Шандонг, попут фабрике „Линглонг“ у Зрењанину, која представља највећу гринфилд инвестицију икада у Србији.

Овом приликом, у присуству председнице Покрајинске владе Маје Гојковић и гувернера провинције Шандонг Џоу Наисијанга, потписан је и Меморандум о разумевању између Новог Сада и Ђинана, чији су потписници били градоначелници два града Милан Ђурић и Ју Хаитијен.

Након потписивања Споразума, одржан је састанак регионалних и локалних лидера, учесника шесте Kонференције локалних лидера Kине и земаља Централне и Источне Европе.

Догађају су присуствовали потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Роберт Отот, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, као и представници других градова и општина из Србије и региона, са којима је председница имала низ сусрета.

fixed-img