Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 26.12.2006

Потписан споразум о сарадњи Гаранцијског фонда и Поштанске штедионице

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 26. децембар  – Директор Гаранцијског фонда АП Војводине Горан Васић и председникИзвршног одбора Поштанске штедионице а.д. Београд Срђан Цекић потписали су, уИзвршном већу Војводине, Споразум о пословној сарадњи. Потписивању Споразума,присиствовали су председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић ипредседник Савета Извршног већа Војводине за избегла, прогнана и расељена лицадр Јанко Веселиновић.Споразумом се уређују односиГаранцијског фонда и Поштанске штедионице приликом одобравања дугорочнихкредита и издавања гаранција за обезбеђење дугорочних кредита намењенихфинансирању набавке трактора за избегла, прогнана и расељена лица натериторији Војводине, која су стекла држављанство Србије, или су у поступкустицања држављанства.   – Отприлике половина свих избеглих,прогнаних и расељених лица, која су дошла у Србију, борави у Војводини. Државатреба да им помогне: или да се врате у средине из којих су избегли, или да сеуклопе у нову средину. Гаранцијски фонд и Извршно веће Војводине предузели суконкретне активности, јер је познато да већина тих лица, без обзира надржављанство, спада у социјално угрожено становништво – рекао је председникПокрајинске владе мр Бојан Пајтић. Наиме, у Гаранцијском фонду Војводинеодлучено је да се распише конкурс за одобравање гаранција за обезбеђивањедугорочних кредита, у висини од 50 милиона динара, намењених финансирањунабавке нове пољопривредне механизације избеглим, прогнаним и расељенимлицима, која бораве у Војводини. Право учешћа на конкурсу дато је незапосленимизбеглим, прогнаним и расељеним лицима у Војводини, која се баве, илинамеравају да се баве пољопривредном производњом.
Председник Извршног већа Војводине мрБојан Пајтић је рекао да су услови конкурса прилагођени могућностима лица безвласништва над земљом, коју би могли ставити под хипотеку за обезбеђењекредита. И други услови су много повољнији него у банкама: камата од 6,95одсто на годишњем нивоу, са роком враћања од пет година и грејс период од годинудана.
Председник Савета за избегла лица дрЈанко Веселиновић је истакао да ће избеглице, прогнаници и расељени, убудуће,моћи да набаве тракторе и прикључне машине – да обрађују земљу и тако живе одсвог рада. Он је најавио да ће недавно основани Фонд за избеглице, у нареднадва месеца, расписати конкурсе за стамбено збрињавање и запошљавање,односно самозапошљавање ових лица.
Председник Извршног одбора Поштанскештедионице а.д. Београд Срђан Цекић нагласио је да се, потписивањем Споразума,настављају заједнички пројекти Поштанске штедионице и Гаранцијског фондаВојводине, који су до сада давали резултате у краткорочном кредитирању набавкеминералних ђубрива и код кредитирања правних лица у набавци тешкепољопривредне механизације.

fixed-img