Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 01.12.2006

Потписан уговор о донацији Јапанске владе Музеју Војводине

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 1. децембар – У Музеју Војводине данас је потписан уговор одонацији Јапанске владе вредан 60 хиљада евра. Уговор су потписали Његоваекселенција Тадаши Нагаи, амбасадор Јапана у Србији и директор Музеја Војводине,проф. др Ранко Кончар. Свечаном потписивању присусвтовао је и председникИзвршног већа АП Војводине, мр Бојан Пајтић.
Захваљујући се изузетно вредномпоклону Јапанске владе, проф. др Кончар је рекао да је Музеј Војводине матичнаустанова културе у Војводини и да ће се ова донација употребити за куповинунајмодерније опреме за конзерваторску делатност, чиме ће ова институцијапостати  средиште конзерваторскеслужбе  и за потребе других тринаествојвођанских музеја. Проф. др Кончар је објаснио да ће се опрема употребити законзервацију и рестаурацију предмета од метала, стакла, керамике, текстила,дрвета, папира, као и уметничких дела.
Председник Извршног већа мр Бојан Пајтић сезахвалио јапанском амбасадору у име грађана Војводине, који памте овако добра ихумана дела. Он је нагласио да је ово четврта помоћ Јапанске владе нашојПокрајини, подсећајући да је прва помоћ била упућена у Клинички центар «Нови Сад», затим у Српско народно позориште,а сада у Музеј Војводине, а укупна вредност донација је преко три милиона евра.Мр Бојан Пајтић је уз то додао да ће јапански привредници  ускоро да уложе и у фабрику дувана у Сенти,чиме ћемо заједничким снагама постати конкуренти на европском и светскомтржишту дувана.
– Драго ми је што смо помоглиМузеју Војводине и свим војвођанским музејима нашом донацијом- рекао је јапански амбасадор Нагаи нагласивши да су овегодине великодушно помогли Војводини, кроз разне донације упућене медицинскомцентру и СНП-у, а посебно ће нам бити задовољство, што ће се сарадњапроширити и у привредној грани, оснивајући фирму «Табако интернационал» уСенти- закључио је Тадаши Нагаи.

fixed-img