Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, понедељак, 04.06.2007

Потписан уговор о изради Студије мреже објеката наутичког туризма на реци Тиси

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 4. јун – Покрајинскисекретар за привреду Синиша Лазић и директор ЈП Завод за урбанизам ВојводинеПерица Манојловић, у Извршном већу АП Војводине, потписали су уговор о израдиСтудије мреже објеката наутичког туризма на реци Тиси. Вредност уговора је4.650.000,00 динара, а студијом треба да се обезбеде услови за развој наутичкеделатности у АП Војводини – на Тиси. Утврђивање потенцијалних локација,приватних објеката наутичког туризма, категоризације и садржаја приватнихобјеката представљају полазну основу за примарно уређење изградње иопремање наутичког пловног пута Тисе у Војводини. Студија треба да обезбедиуслове за туристичку промоцију и развој ширег окружења подручја Тисе.

– Секретаријат настављаактивности у оквиру привредног развоја АП Војводине – истакао је покрајинскисекретар за привреду Синиша Лазић. – За даљи развој привредног туризма, у овоммоменту, Србији и Војводини не недостаје новца, већ је  проблем у недостатаку пројеката и планскедокументације. Студија коју ће ЈП Завод за урбанизам урадити за распоредобјеката на реци Тиси обухватиће простор од 4.700 километара квадратних, наподручју са 350.000 становника у 10 војвођанских општина: Кањижи, НовомКнежевцу, Чоки, Ади, Бечеју, Жабљу, Тителу, Зрењанину и Сенти.
Покрајински секретар Лазић јеистакао да је управо завршен и конкурс Покрајинског секретаријата за привредуза доделу бесповратних средстава за финансирање Планова детаљне регулације заизградњу марина у војвођанским општинама на Дунаву. Студија је урађена за имплементацијуПројекта развоја наутичког туризма (НТД) за који је задужен Секртаријат, астудију је израдио «Завод за урбанизам Војводине». Лазић је, са жаљењем,упозорио да у овим средствима једино не партиципира Град Нови Сад, док су свипредставници осталих подунавских општина у Војводини потписали споразум осарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду за коришћење средстава заизградњу наутичких марина.
Синиша Лазић је подсетио да се, за Програм привредногразвоја у Покрајини, 75 одсто средстава издваја из буџета, као и да јеаустријска Влада у 2006. години издвојила 5 милиона евра за подршку пројектимаза развој привредног туризма у Војводини, на Дунаву и на Тиси. Покрајинскисекретар Лазић је нагласио да је постојећа подршка предуслов даљем развоју иочувању  туристичких привреднихпотенцијала у Војводини. Коришћење свих привредних и туристичких потенцијала,обезбедиће већу упосленост у Покрајини, поручио је Лазић.

fixed-img