Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, четвртак, 23.11.2006

Потписан уговор о суфинансирању Међународног истраживачког центра у Белом Блату

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 23. новембар – Покрајински секретар за науку итехнолошки развој проф. др Драгослав Петровић, председник Општине Зрењанин,Горан Кнежевић и председник Месне заједнице Бело Блато, Ерне Танцош, потписалису Уговор о суфинансирању изградње Међународног истраживачко-едукативногцентра у Белом Блату.

Иницијативу за изградњу Међународногистраживачко-едукативног центра покренули су прошле године Покрајинскисекретаријат за заштиту животне средине и одрживи развој и Секретаријат зарегионалну и међународну сарадњу, у циљу реализације Програма привредногразвоја АП Војводине, који у себи садржи и пројекте за развој руралних средина.Овај програм подржали су, поред Извршног већа АП Војводине и Општина Зрењанини страни партнер – Парк Адд Норд из италијанске покрајине Ломбардије. Иначе,пројекат је вредан 100.000 евра, а Извршно веће АП војводине, Општина Зрењанини италијански партнер учествују равноправно са трећином средстава.
Како је на данашњем састанку истакнуто, овај пројекат јесамо један у низу пројеката који се у последње време реализује у ОпштиниЗрењанин – поред отварања Центра за пословне инкубаторе, реализације пројектаза развој високих технологија у области пољопривреде, отварања нове фабрикепестицида који се израђују у складу са европским стандардима, као и свеукупнеподршке коју ова општина пружа развоју савремених високих технологија, аЗрењанин ће бити, поред Новог Сада и Сомбора, град у којем ће бити изграђенистанови за младе научно-истраживачке раднике.
Пројекат изградње Међународног истраживачко-едукативногцентра у Белом Блату, у првој фази подразумева изградњу централне зграде, каои изградњу ентомолошке лабораторије, микробиолошке и зоолошке лабораторије,библиотеке, и као и других пратећих објеката. Овај центар ће користити  истраживачи и стручњаци из земље ииностранства у циљу научно-истраживачког рада.
Према речима председника Општине Зрењанин, ГоранаКнежевића, значај изградње овог центра уклапа се у Стратегију развојазрењанинске општине, планиране до 2013. године, која подрзумева запошљавањеоко 2000 људи, повећање стандарда грађана, као и стварање услова заобезбеђивање брзог и равномерног привредног развоја и поспешивања привредногразвоја у 22 насељена места у овој општини.

fixed-img