Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 31.05.2007

Потписани уговори о боравку студената на универзитетима Европе

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 31.мај – Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић и покрајинскисекретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, насвечаности у Извршном већу, потписали су уговоре о финансирању једногодишњегстудијског боравка у иностранству са студентима факултета Универзитета у НовомСаду. Сем уговора уручена су и решења којима су одобрена средства за студијскиборавак у иностранству. Студенти ће боравити у иностранству у оквиру дугорочногмеђународног пројекта размене студената у мрежи 16 универзитета из 15 европскихземаља, који се заснива на начелима Болоњске декларације, а одраз јенастојања да се повећају мобилност студената и знање језика и културе земљеу коју студент одлази на годину дана. Пројекат је назван Цампус Еуропае ипретпоставља учешће студената са једног универзитета из сваке земље.Универзитет у Новом Саду је једини представник наше земље, а шест нашихстудената боравиће на универзитетима у Пољској, Италији, Француској и у Немачкој.
Извршно веће АПВојводине и Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој, обезбедилису 1.500.000 динара односно више од 17.000 евра за једногодишњи боравак уиностранству шест наших изузетно успешних студената.
– Поносан сам што су студенти са Универзитета у Новом Садупредставници наше земље у Цампусу Еуропае и што ће, поред стечених знања иискустава важних за студијско опредељење, научити језик земље у коју путују,сазнати много о кутури и историји, али ће истовремено бити и промотери нашеземље у свету. Без улагања у науку и без развоја високих технологија немадруштвеног и привредног напретка, због чега су амбиције Покрајинске владеусмерене на улагања у ову област – рекао је председник Извршног већа АПВ мрБојан Пајтић.
Професор др Драгослав Петровић нагласио је да је велика частприпала Универзитету у Новом Саду да у име Републике Србије учествује упројекту. Петровић је рекао да очекује да ће исти број студената са европскихуниверзитета доћи на Новосадски универзитет, и додао да сада код нас боравигрупа од дванест студената из Португалије. Иначе, Цампус Европае је само једнаод активности Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој, и одвијасе паралелно са подстицањем повратка наших истраживача из иностранства ипројектом "400 младих истраживача". Петровић је најавио да ће почетиизградња станова за младе истраживаче.
Студенти за које је обезбеђен новац за једногодишњи бораваку ЦАМПУС ЕУРОПАЕ су: Никола Владица и Кристина Фодор са Природно-математичкогфакултета, које ће боравити на Универзитету у Тренту, у Италији; Лазар Миловићса Факултета техничких наука, који ће боравити на Универзитету у Лођу, уПољској; Милош Сремчевић и Милица Рајковић са Медицинског факултета, који ћеборавити на Универзитету у Грајфсвалду, у Немачкој; и Марина черманов саМедицинског факултета, која ће боравити на Универзитету у Нансију, уФранцуској.
Иначе, како је рекао проректор Универзитета у Новом Саду,Мирослав Планчак, пројекат Цампус Еуропае је припрема за шири програм разменепрофесора и студената "Еразмус". Наша земља још увек није укључена у овај пројекатЕУ, али искуства стечена на досадашњим кампусима представљају изузетнуприпрему за наше будуће укључење у "Еразмус".

fixed-img