Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 15.06.2007

Потписани уговори о додели пакета за избегла лица из АПВ

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 15. јун – Поводом обележавања Светског данаизбеглица, 20. јуна, вршилац дужности директора Фонда за пружање помоћиизбеглим, прогнаним и расељеним лицима Дејан Павловић потписао је уговоре садванаест корисника (36 чланова породица) који су се пријавили на јавни позив задоделу пакета избеглим, прогнаним и расељеним лицима са територије АПВојводине који су одлучили да се са својим породицама врате у РепубликуХрватску, Босну и Херцеговину и Косово и Метохију. Данашњем скупу присуствоваоје и председник Савета за избеглице Извршног већа АП Војводине др ЈанкоВеселиновић.До сада се најавни позив пријавило укупно 52 избеглих, прогнаних и расељених лица (139чланова породица), а данас су потписани први уговори за повратнике који су сеопределили за један од три пакета понуда, у износу од 80.000 динара. Како је најављено, у што скоријемпериоду, биће организовано ново потписивање уговора. Поред програма помоћиизбеглицама да се врате у своје куће у Хрватској, БиХ и на Косово и Метохију.Фонд је упутио јавни позив за пружање помоћи за стамбено збрињавање, откупомсеоских кућа са окућницом у 2007. години на територији АПВ, затим јавни позивза коришћење бесплатног аутобуског превоза "Иди-види посете" доХрватске, БиХ и Косова и Метохије.

Дејан Павловићје истакао да је ово прво потписивање уговора са корисницима Фонда од његовогоснивања. Данас у Војводини живи око 50.000 људи са избегличким статусом штоје око 50 одсто од укупног броја избеглица у Републици Србији. Када се на туцифру додају људи који су били у статусу избеглице, а који су у међувременудобили држављанство, тај број износи око 80.000 људи. Уз особе које сурасељене са Косова, а које сада живе у Војводини, долазимо до цифре од 150.000људи, што чини око 7,5 посто популације Војводине у овом тренутку. И после 17година избеглиштва у Србији, није довољно урађено за решавање проблема, јер2,5 посто грађана живе испод, или на граници сиромаштва.
Председник Савета за избеглице, др Јанко Веселиновић истакаоје да је Савет оформљен пре годину дана. Предузето је низ активности како бипроблем избеглиштва почео да се решава кроз ингеренције које има АП Војводине.Он очекује да ће се овим активностима прикључити и Република Србија и локалневласти, али и Република Хрватска и БиХ, као и органи на Косову, како биповратак био што бржи и ефикаснији.
Истакнута су очекивања међународних организација да уповратничким срединама локалне власти и државни органи пруже повратнициманеопходну помоћ у обнови њихових кућа, запошљавању или давању кредита засамозапошљавање. Најављено је да ће, већ почетком наредне недеље,делегација ИВВ посетити Личко-сењску и Карловачку жупанију у Хрватској, где ћесе разговорати о привредној и културној сарадњи и о стварању што бољихуслова да локална самоуправа, у местима где живе представници српскенационалности, омогући формирање власти и њихово одлучивање о сопственомживоту и раду.

fixed-img