Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 05.12.2008

Потписани уговори о додели средстава за пројекте увођења и сертификације ХАЦЦП система

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 5. децембар – Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Даниел Петровић и директор стручне службе за реализацију Програма привредног развоја Војводине Дијана Бенка Росић, потписали су уговоре о додели подстицајних средстава за суфинансирање пројеката увођења и сертификације ХАЦЦП система за безбедност хране.Законска регулатива готовор свих развијених земаља обавезује, а развојни програми произвођача у тим земљама предвиђају планско увођење система квалитета хране у што краћем року, те је укључивање стандарда, и за нашу земљу, постао услов за пословање са партнерима на међународном тржишту.
Подстицајна средстава за суфинансирање пројеката увођења и сертификације система безбедности хране у 2008, у укупном износу од 9.003.746,00 динара додељена су 41 привредном субјекту, и то за: кланице и прераду меса (13 предузећа), прераду воћа и поврћа (2), производњу и прераду млека (4), производњу зачина (1), производњу адитива, смеша за пекарску индустрију и додатке јелима (1), производњу млинских, пекарских и вафл производа (9), производњу сточне хране (5), производњу и паковање меда (1), производњу тестенина (2), производњу кондиторских производа (1), складиштење и паковање рибе (1).
Произвођачи млека, меса, јаја и других намирница животињског порекла, од 1. јануара наредне године неће моћи да послују уколико немају ХАЦЦП систем контроле здравствене заштите безбедне хране. Увођење овог система, условљено је Законом о ветерини, а чека се усвајање и закона о безбедности хране, који такође предвиђа обавезност примене ХАЦЦП-а.
Циљ Покрајинске владе је да наши већ доказано квалитетни производи из агроиндустријског комплекса добију још једну верификацију, потребну како на домаћем, тако и на иностраном тржишту, што ће, уз сертификат ИСО 2000 систему производње обезбедити бољи и конкурентнији положај на веома оштром тржишту.
Поред еконмског ефекта који такав пласман неизоставно доноси, ови домаћи производи ће бити и промотери наше прехрамбене индустрије у свету и биће носиоци препознатљивог квалитета.
Значајно је нагласити да производи добијени овим системом имају висок ниво заштите здравља људи, односно висок степен здравствене безбедности, што је веома важно, јер су корисници ових производа и школе и здравствене установе.
С обзиром на то да је велико број предузећа заинтересован за увођење поменутих стандрада, план активности Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство је д ау оквиру Програма развоја АПВ и даље настави са овом акцијом увођења и сертификације система безбедности хране до краја 2009. године. До краја следеће године, планирано је расписивање конкурса за: суфинансирање програма увођења и сертификације ХАЦЦП и ИСО 2000 система безбедности хране, суфинансирања програма увођења и сетификације ГЛОБАЛГАП система безбедности хране, суфинансирање програма сертификације органске производње, као и едукације о стандардима који регулишу безбедност хране.  

fixed-img