Нови Сад, 5. децембар – Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Даниел Петровић и директор стручне службе за реализацију Програма привредног развоја Војводине Дијана Бенка Росић, потписали су уговоре о додели подстицајних средстава за суфинансирање пројеката увођења и сертификације ХАЦЦП система за безбедност хране.Законска регулатива готовор свих развијених земаља обавезује, а развојни програми произвођача у тим земљама предвиђају планско увођење система квалитета хране у што краћем року, те је укључивање стандарда, и за нашу земљу, постао услов за пословање са партнерима на међународном тржишту.
Подстицајна средстава за суфинансирање пројеката увођења и сертификације система безбедности хране у 2008, у укупном износу од 9.003.746,00 динара додељена су 41 привредном субјекту, и то за: кланице и прераду меса (13 предузећа), прераду воћа и поврћа (2), производњу и прераду млека (4), производњу зачина (1), производњу адитива, смеша за пекарску индустрију и додатке јелима (1), производњу млинских, пекарских и вафл производа (9), производњу сточне хране (5), производњу и паковање меда (1), производњу тестенина (2), производњу кондиторских производа (1), складиштење и паковање рибе (1).
Произвођачи млека, меса, јаја и других намирница животињског порекла, од 1. јануара наредне године неће моћи да послују уколико немају ХАЦЦП систем контроле здравствене заштите безбедне хране. Увођење овог система, условљено је Законом о ветерини, а чека се усвајање и закона о безбедности хране, који такође предвиђа обавезност примене ХАЦЦП-а.
Циљ Покрајинске владе је да наши већ доказано квалитетни производи из агроиндустријског комплекса добију још једну верификацију, потребну како на домаћем, тако и на иностраном тржишту, што ће, уз сертификат ИСО 2000 систему производње обезбедити бољи и конкурентнији положај на веома оштром тржишту.
Поред еконмског ефекта који такав пласман неизоставно доноси, ови домаћи производи ће бити и промотери наше прехрамбене индустрије у свету и биће носиоци препознатљивог квалитета.
Значајно је нагласити да производи добијени овим системом имају висок ниво заштите здравља људи, односно висок степен здравствене безбедности, што је веома важно, јер су корисници ових производа и школе и здравствене установе.
С обзиром на то да је велико број предузећа заинтересован за увођење поменутих стандрада, план активности Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство је д ау оквиру Програма развоја АПВ и даље настави са овом акцијом увођења и сертификације система безбедности хране до краја 2009. године. До краја следеће године, планирано је расписивање конкурса за: суфинансирање програма увођења и сертификације ХАЦЦП и ИСО 2000 система безбедности хране, суфинансирања програма увођења и сетификације ГЛОБАЛГАП система безбедности хране, суфинансирање програма сертификације органске производње, као и едукације о стандардима који регулишу безбедност хране.
/ Нови Сад, петак, 05.12.2008