Picture of the authorPicture of the author
/ Инђија, среда, 15.11.2006

Потписани уговори о суфинансирању израде просторних планова у војвођанским општинам

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 15. новембар –  У Извршном већу Војводине потписани су уговори о додели новчаних средстава општинама за суфинансирање израде просторних планова, пројектно-техничке документације за израду инфраструктурних објеката, трансфер станица, регионалних депонија и санације постојећих дивљих депонија у општинама у  Војводини. Уговоре су потписали представници шеснаест општина, а износ издвојенх средстава је 17,5 милиона динара. Свечаности поводом потписивања уговора присуствовали су потпредсеник Извршног већа Војводине др Тихомир Симић, покрајински секретар за архитектуру, урбанизам и градитељство Владимир Зеленовић и помоћник покрајинског секретара за архитектуру, урбанизам и градитељство Валентина Арамбашић. Потпредседник Покрајинске владе др Тихомир Симић истакао је доследност чланова владе у успешној реализацији пројектованих задатака на почетку текуће године, што потврђује и данашње потписивање уговора о додели новчаних средстава представницима општина у АП Војводини. Према његовим речима, пројекат Покрајинског секретаријата за архитектуру, урбанизам и градитељство показује да се, у оквиру ограничених буџетских средстава, може учинити пуно за развој локалних самоуправа и њихове инфраструктуре, чиме се побољшава привредни потенцијал општина, али и услови живота и рада људи у Војводини.
Пројекат уважава потребу да се подржи развој локалних самоуправа и да се побољша инвестирање на њиховом подручју, што ће се, према речима др Симића, првенствено постићи побољшањем постојеће, али и израдњом нове инфраструктуре.   Наводећи искуства наших суседа, који су много више урадили на том плану, он је указао да је инфраструктурни развој локалних самоуправа једна од интенција савременог економског развоја друштва. Приоритет у помагању  општина свакако су пројекти и програми за израду просторног планирања, оценио је др Тихомир Симић, истичући да без тога нема инвестирања.
Средства Покрајинског секретаријата за архитектуру, урбанизам и градитељство, која су остварена из прихода од приватизације у 2006. години, подељена су за програме за израду просторних планова, општинама: Србобран (1.500.000 динара), Мали Иђош  (1.000.000), Ириг (1.000.000), Бачки Петровац (1.500.000), Кањижа  (986.000), Ада (500.000), Опово (377.000), Пландиште (171.100), Сента (1.000.000), Нови Кнежевац (1.000.000) и Ковачова (1.000.000).
Општине Зрењанин и Темерин добиле су средства из програма израде пројектно-техничке документације за изградњу инфраструктурних објеката. Општини Зрењанин додељена су средства у износу од 1.899.800 динара за изреду пројекта за канализацију у месту Бело Блато, док је општина Темерин добила  944.000 динара за пројекат истог типа за Месну заједницу Сириг.
Средства су намењена и за израду техничке документације за трансфер станице, регионалне депоније и санације, као и за санацију постојећих дивљих депонија и додељена су општинама: Инђија (233.640 динара), за израду ситуационог плана за локацију «Депонија«; Нова Црња (2.183.000), за санацију, рекултивацију и затварање депоније смећа; Сечањ (2.230.200), за елаборат о избору најповољније локације за трансфер станицу и израду њеног пројекта.                                   

fixed-img