Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 27.02.2024

Потписани уговори с представницима националних савета националних мањина

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш и заменица покрајинског секретара Слађана Бурсаћ уручили су данас представницима националних савета националних мањина уговоре о додели средстава за реализацију годишњих активности. За седамнаест националних савета који имају регистровано седиште на територији АП Војводине из покрајинског буџета издвојено је 70 милиона динара.

„Када је реч о унапређивању положаја припадника националних мањина, улога националних савета у Војводини изузетно је важна, што је Секретаријат препознао, те многобројне одлуке из своје  надлежности – у областима образовања, културе, службене употребе језика и писма – доноси у консултацији с њима. Укупан износ који је ове године издвојен као подршка националним саветима националних мањина већи је него претходне године за скоро десет милиона динара”, изјавио је потпредседник Сакалаш приликом уручивања уговора.

За сталне трошкове и редовну делатност седамнаест националних савета на територији АП Војводине додељује се укупно 70 милиона динара, у четири једнака дела на тромесечном нивоу, до краја 2024. године.

Сакалаш је подсетио и на резултате пописа становништва, који су показали да је број припадника националних мањина – националних заједница у целој Србији у опадању. Он је истакао колико је важно да се свим националним мањинама, превасходно онима на територији АП Војводине, обезбеде што бољи услови за рад, те да им се помогне у очувању и развоју традиције и културе.

fixed-img