Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 20.02.2023

Потписани уговори са представницима националних савета националних мањина

Читај ми

Читај ми
AA

Представницима националних савета националних мањина с територије АП Војводине данас су у Покрајинској влади свечано уручени уговори вредни 61,6 милиона динара за суфинансирање сталних трошкова и редовне делатности у 2023. години.

„Претходна година је била веома значајна када је реч о припадницима националних мањина. Поред тога што смо интензивно радили на новом акционом плану за остваривање права националних мањина, имали смо попис становништва, као и изборе за националне савете. С тим у вези, неки од вас овде су новоизабрани председници и председнице националних савета, а неки су реизабрани на те функције. Ви сте на једном новом почетку, када заједно с новим члановима савета крећете у реализацију активности из ваше надлежности, а циљ је унапређивање права припадника националних заједница. На том путу увек можете да рачунате на подршку нашег секретаријата”, изјавио је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш приликом уручивања уговора.

Према његовим речима, у области мањинског образовања, очувања идентитета, као и службене употребе језика и писма – национални савети су равноправни партнери Секретаријата, те се многе од његових одлука доносе уз претходно саветовање с националним саветима из Војводине.

„Укупни износи које додељујемо исти су као и претходне године, али они потврђују постојаност и, пре свега, опредељење Покрајинске владе и нашег секретаријата да се настави улагање у рад и развој националних савета, делом и повећањем финансијске помоћи у будућности”, закључио је Сакалаш.

Новчана средства у укупном износу од 61,6 милиона динара одређена на основу уговора, додељују се путем решења, за сталне трошкове и редовну делатност 17 националних савета с територије АП Војводине, у четири једнака дела на кварталном нивоу, до краја 2023. године. Уговоре су уручили секретар Сакалаш и заменица покрајинског секретара Слађана Бурсаћ.

 

fixed-img