Picture of the authorPicture of the author
/ , четвртак, 19.10.2006

Потписивање уговора са корисницима кредита за набавку опреме за наводњавање

Читај ми

Читај ми
AA

ови Сад, 18. октобар – Корисници кредита за набавку нових система и опреме за наводњавање и кредита за заштићене баште (стакленике и пластенике) у 2006. години потписали су у Скупштини Војводине уговоре са директором Покрајинског фонда за развој пољопривреде Јожефом Сабоом. Потписивању уговора присуствовао је потпредседник Извршног већа Војводине и покрајински секретар за управу прописе и националне мањине др Тамаш КорхецФонд је почетком септембра расписао конкурс за доделу кредита, из донације Владе Краљевине Норвешке, намењених за набавку нових система и опреме за наводњавање. На конкурс се се пријавио 61 кандидат, а средства су одобрена 31 кориснику. Према речима Јожефа Сабоа, кредити су одобрени са каматном стопом од 2,3 на годишњем нивоу за набавку опреме за наводњавање чија вредност износи до 5.000 евра, са грејс периодом од 9 месеци и роком отплате 24 месеца у шестомесечним ануитетима. За набавку опреме за наводњавање чија вредност износи од 5.001 до 10.000 евра, одобрени су кредити са грејс периодом од 12 месеци и роком отплате 30 месеци, у шестомесечним ануитетима. 
На конкурс за доделу средстава за набавку пластеника и стакленика од 108 пријављених кандидата средства су одобрена 31 кориснику. Кредити су одобрени са каматном стопом од 2,9 одсто на годишњем нивоу. Максималан износ кредита је 5.000 евра, а Фонд није одобрио кредите у износу мањем од хиљаду евра. Рок отплате кредита је 36 месеци, у шестомесечним ануитетима, уз грејс период од 12 месеци.
Према речима потпредседника Извршног већа Војводине др Тамаша Корхеца покрајинска влада је из резервних средстава обезбедила довољно новца за успешне пројекете у области пољопривреде.
– Покрајински фонд за развој пољопривреде, једна је од најуспешнијих институција у протеклих неколико година у Војводни – рекао је Тамаш Корхец и додао да о томе сведочи број одобрених кредита у свим крајевима Војводине, све већа заинтересованост пољопривредника за кредитне линије Фонда, као и висок степен враћања кредита, који износи преко 98 одсто.

fixed-img