Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 16.08.2024

Потпредседница Божић на обележавању празника мађарске националне мањине

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседница Покрајинске владе Сандра Божић обратила се вечерас на свечаности поводом обележавања Дана Светог Иштвана, празника мађарске националне мањине, поручивши да је ово празник од посебне важности за АП Вoјводину, која баштини културу свих народа који живе на њеној територији.

Честитајући празник, потпредседница je подсетила на то да се од 2018. године овај празник у Војводини обележава као датум од покрајинског значаја, оценивши да то сведочи о вољи за очувањем културног наслеђа.

Након скоро миленијума од смрти Светог Иштвана, како је оценила, српски и мађарски народ се држи његове „Опомене“, дела у којем поручује да је „Држава с једним језиком и једним обичајем слаба и рањива“.

„Управо због тога смо данас и овде, да покажемо да нас различитости уједињују и оснажују. Те различитости најбоље се одсликавају у Војводини, зато држава Србија и АПВ имају посебан задатак да и даље раде на неговању културе и традиције припадника националних мањина и помажу рад националних савета“, навела је Божићева.

Овом приликом, потпредседница је истакла да ће Покрајинска влада наставити да помаже рад Националног савета мађарске националне мањине, за шта су у претходном периоду опредељена значајна средства.

Према њеним речима, добри односи и заједништво два народа подстакнуто је сарадњом коју су успоставили председник Републике Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан.

„Наш заједнички језик јесте култура, традиција и историјско наслеђе за које се најискреније надам да ћемо наставити да гајимо у вековима који долазе“, казала је Сандра Божић и оценила да ће завршетак изградње пруге на релацији Београд-Суботица-Будимпешта наше везе додатно оснажити и отворити многа врата за нове пројекте.

Свечаној академији, одржаној у Новосадском позоришту, присуствовали су и председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас, потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач, чланови Покрајинске владе, председник Националног савета мађарске националне мањине Арпад Фремонд и друге званице.

fixed-img