Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 29.05.2024

Потпредседница Божић на отварању сталне музејске поставке у обновљеном Завичајном музеју у Руми

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседница Покрајинске владе Сандра Божић обратила се данас на отварању сталне музејске поставке у обновљеном Завичајном музеју у Руми, основаном 1962. године, истакавши да су за радове на реконструкцији и обнови издвојена средства из републичког, покрајинског и локалног буџета, те да овај музеј има велики значај за очување нашег културног и националног бића у целости.

„Велико интересовање за улагање у овај пројекат на сва три нивоа власти, говори у прилог томе колико је Завичајни музеј у Руми од значаја за очување културног наслеђа овог поднебља и читавог националног идентитета наше државе Србије. Ово је прилика и да се подсетимо почетака Руме, а управо ово здање представља својеврсни подсетник на значај породице Пејачевић која је поставила темеље за изградњу и развој овог предивног места“, истакла је потпредседница Божић.

Она је додала да Завичајни музеј представља најважнију спону између прошлости и садашњости, али уједно треба да нам помогне да разумемо и куда смо се запутили.

Зграда у којој се музеј налази, саграђена је 1772. године, најстарији је и истовремено први спратни објекат у граду и налази се под заштитом државе, као непокретно културно добро од великог значаја.

Обновом је створен простор за нову сталну музејску поставку која се састоји из четири сегмента, од који су у приземљу: археолошки, историјски и етнолошки; док је спрат посвећен уметничком делу који садржи неколико подсегмената: уметнички легати, грађански ентеријери, галерија са уметничком збирком.

Догађају је присуствовала и Александра Ћирић Бошковић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, предсеедник Скупштине општине Рума Стеван Ковачевић.

fixed-img