Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 02.04.2024

Потпредседник Ћурчић на отварању социјалног предузећа „Светионик у плавом“

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић обратио се данас на отварању радног простора Удружења и социјалног предузећа „Светионик у плавом“ у Сремској Каменици.

Удружење „Светионик у плавом“ основано је 2022. године с циљем да се омогући радно ангажовање младих са аутизмом и из других осетљивих група након завршетка школовања, у складу са њиховим могућностима. У том удружењу корисници ће се бавити производњом папира добијеног еколошком рециклажом празних паклица од цигарета по јапанској методи.

Ћурчић је том приликом истакао да је „Светионик у плавом“ девето социјално предузеће које је почело са радом на територији АП Војводине.

„’Светионик у плавом’ свој рад у новом простору почиње на Светски дан особа са аутизмом, који се на предлог Уједињених нација од 2007. године обележава другог априла“, казао је Ћурчић истакавши да у Европи тренутно живи око седам милиона особа са неким поремећајем аутистичног спектра.

Потпредседник је додао да расте број деце са том дијагнозом како у Србији, тако и у свету.

„Иако не постоје егзактни подаци о броју малишана са овим развојним поремећајем, чињеница је да је од 2017. до 2021. године више од 4.000 деце са развојним сметњама у Србији хоспитализовано ради боље дијагностике, а свако пето имало је неки облик аутизма. Од средине 2022. године, када је почело пријављивање у Регистар деце са сметњама у развоју, до данас је евидентирано 895 деце са аутизмом, и то четири пута више дечака него девојчица“, нагласио је Ћурчић.

Он је подсетио на то да је Савет за координацију и праћење активности у области економског развоја Покрајинске владе организовао конференцију на тему радног ангажовања особа са аутизмом, окупивши стручњаке из Русије и Сједињених Америчких Држава, Института за ментално здравље и многе друге.

„Само 14 одсто деце из спектра аутизма способно је да пронађе посао. Зато је тој деци, сутра одраслим људима, потребна помоћ. То је значајно како за њих, тако и за родитеље и друштво у целини. Управо социјална економија пружа могућност да се оствари брига о људима са посебним потребама и њихова заштита“, нагласио је Ћурчић.

Како је навео, Покрајинска влада је учинила све да Закон о социјалном предузетништву, који је донет пре годину и по дана, приближи свима који су заинтересовани да се баве социјалном економијом, што представља новину за нас.

Потпредседник Ћурчић је указао на то да се очекује доношење пратећих прописа овог закона, како би се обезбедио бољи правни оквир за развој социјалних предузећа.

„Покрајинска влада је у претходне две године спровела и два јавна позива намењена баш социјалним предузећима. Наставићемо да пружамо подршку у сваком смислу – и финансијском и нефинансијском“, нагласио је Ћурчић.

Чланица Градског већа за дечју и социјалну заштиту Данијела Костић истакла је да АП Војводина предњачи по броју социјалних предузећа.

„Град је помогао у обезбеђивању смештаја, а ова производња захтева велики простор. Ово удружење ће ући у финансирање на градском нивоу“, рекла је Костићева и додала да треба подржати оснивање оваквих предузећа.

Заступница Удружења „Светионик у плавом“ Радојка Гајановић истакла је да је неопходно подстицати радно ангажовање младих са аутизмом.

„Они се после средње школе враћају у матичне породице и упућени су само на родитеље који старе, а младима се тим затварањем нарушава психофизичко здравље. Због тога их треба подстаћи да раде. Важно је да човек буде испуњен, као и да има финансијску стабилност“, изјавила је Гајановићева.

fixed-img