Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 23.03.2023

Потпредседник Ћурчић обратио се учесницима скупа посвећеног уређивању система неформалног образовања одраслих

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић обратио се данас, у Едукативном центру, учесницима дводневног скупа  „Трећи национални дијалог јавно признатих организатора активности образовања одраслих (ЈПОА) – других организација и послодаваца”, који организује Агенција за квалификације са циљем представљања досадашњих резултата на уређивању система неформалног образовања одраслих у Републици Србији.

Том приликом он је, истичући значај даљег унапређивања неформалног образовања одраслих, подсетио на то да Покрајинска влада управо с тим циљем подржава активности Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама, чији је и оснивач, и у којем је од 2010. до сада обучено 20.000 полазника.

„Ове године Покрајинска влада је за рад Едукативног центра издвојила 50 милиона динара. О томе да смо на добром путу и да овај центар добро ради, говори и чињеница да је стопа незапослености на територији АП Војводине 7,4 посто, у граду Београду 7,5 одсто, а у остатку Србије далеко више“, навео је Ћурчић.

Потпредседник је нагласио да ће овај сегмент и даље имати подршку  Покрајине, као и да ће се у сарадњи са Националном службом за запошљавање и јединицама локалне самоуправе на територији АП Војводине и даље будно пратити и анализирати потребе тржишта када је реч о различитим професијама, како би Едукативни центар који се бави преобуком и доквалификацијом одраслих у послу могао да организује адекватне и неопходне обуке за она занимања која су најпотребнија.

Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић истакао је да овакви програми едукације и сертификације знатно доприносе смањивању незапослености.

„Из буџета Града се трудимо да финансирамо неформално образовање одраслих, односно она занимања за којима влада већ потреба на тржишту рада.Управо из тих разлога се трудимо да у сарадњи са Националном службом за запошљавање и другим релевантним институцијама тај посао урадимо што боље и одредимо занимања у које је потребно улагати.Град Нови Сад је од 2016. године, до данас, у Акционом плану запошљавања за обуке и едукације незапослених лица издвојио укупно 58, 5 милиона динара. Тиме је обухваћено преко 1500 незапослених лица са евиденције Националне службе за запошљавање.Имамо потврде да по завршетку едукација, велика већина  у року од три до шест месеци пронађе посао“, истакао је Радојевић.

Директор Агенције за квалификације проф. др Часлав Митровић рекао је да је образовање одраслих код нас раније било доста неуређено и да је намера да се то питање уреди на нивоу државе.

„Важно је знати да јавно признати организатори обука издају уверења и сертификате који су у складу са стандардима програма квалификација и сертификација. Сертификати су јавне исправе у рангу трогодишњих школа“, нагласио је директор Митровић.

В.д. директора Едукативног центра Александар Ашоња истакао је да у савременом друштву и променама које владају на тржишту постоји све већа потреба за обукама, чији ће  организатори бити носиоци статуса јавно признатих организатора обука.

„Ми за сада имамо шездесет различитих обука, али још увек нису све акредитоване, тако да перманентно радимо на акредитацији програма. Учесници ће данас бити упознати са процедурама за акредитацију програма обука за добијање статуса ЈПОА. Заинтересоване организације имаће прилику да учествују на радионицама за припрему предлога програма неформалног образовања одраслих, као и програма каријерног вођења и саветовања“, навео је директор Ашоња.

Током другог дана скупа биће представљене могућности које ЈПОА могу имати од примене Стратегије запошљавања у Републици Србији.

Учесници скупа су представници надлежних министарстава, Привредне коморе Србије, Националне службе за запошљавање, јавно признатих организатора активности образовања одраслих, као и Града Новог Сада и социјалних партнера.

fixed-img