Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 14.02.2024

Потпредседник Ћурчић отворио изложбу „Владарске задужбине Немањића“

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић данас се, поводом Дана државности – Сретења, обратио испред Градске куће у Суботици на отварању изложбе „Владарске задужбине Немањића“.

На изложби, коју је приредио Музеј града Београда, представљени су најзначајнији примери владарских задужбина династије Немањића. Панои илустровани фотографским материјалом приказују архитектонска, сликарска и скулпторска достигнућа ових споменика културе наше државе из тог времена, као и њихов историјат.

Потпредседник Ћурчић је истакао да је реч о изложби која не говори само о монументалности архитектуре за време династије Немањића већ и о њеном континуитету.

„У време Немањића српска држава доживела је процват на геополитичком и културном плану и уживала углед који после тога није превазиђен. Од најстарије немањићке Цркве Петра и Павла у Старом Расу, преко манастира Крка и Гомирје, који настају у каснијим периодима, па све до фрушкогорских задужбина подигнутих после нестанка светородне династије, манастири су били обележја и тврђаве српског народа. Зато је ово једна од најважнијих тема у историји и историји уметности Републике Србије“, истакао је Ћурчић.

Према његовим речима, изложба у Суботици приказује манастире Студеницу, Жичу, Милешеву, Ђурђеве ступове, Сопоћане и друге задужбине лозе Немањића које имају дубок историјски и духовни значај за Србију, и сведочанство су снаге наше државе, као и вредности и културе коју је наш народ очувао током бурне историје.

Потпредседник Покрајинске владе је уједно Музеју града Београда честитао и 120. рођендан захваливши на овој изложби, која представља велики допринос   очувању највећих културно-историјских вредности наше државе.

Ћурчић је свим грађанима Републике Србије упитио честитку поводом предстојећег Дана државности.

Отварању изложбе су присуствовали министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, градоначелник Суботице Стеван Бакић и заменик директора Музеја града Београда Милош Ђуран.

fixed-img