Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 02.10.2007

Потпредседник ИВВ др Тамаш Корхец примио амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 2.октобар – Потпредседник Извршног већа АП Војводине и покрајински секретар запрописе, управу и националне мањине др Тамаш Корхец, примио је изванредног иопуномоћеног амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији, њ.е. КамеронаФелепса Мунтера, на његов захтев. Састанку је присуствовала заменик секретараза међународну и регионалну сарадњу Барбара Авдаловић.Потпредседник ИВВ др Тамаш Корхец је истакао да је нашаземља, односно АП Војводина, отворена за сарадњу са Сједињеним АмеричкимДржавама, као и са свим другим државама, те да је циљ покрајинске владеунапређење политичких и еконосмких односа и подизања имиџа наше земље уЕвропи и свету.
Говорећи о настојањима покрајинске владе, др Тамаш Корхецје истакао да је демократизација, а нарочито децентрализација један од основнихпредуслова развоја нашег друштва и додао да је неопходно ојачати локалнусамоуправу, како у погледу надлежности, тако и у располагању сопственомимовином, што утиче на бржи и квалитетнији економски развој и побољшањеуслова живота грађана.
Амбасадор Камерон Фелепс Мунтера исказао је интересовање заВојводину као мултиетничку средину. Потпредседник др Тамаш Корхец је нагласиода је интерес покрајинске владе очување идентитета сваке националне заједнице,културно-историјске и сваке друге специфичности, а један од основних начина јеи афирмација толеранције. О овоме сведочи и јединствени програм Извршног већаАП Војводине, под називом "Афирмација мултикултуралности и толеранције уВојводини" који се спроводи у скоро свим основним и средњим школама, и укоји је укључено више од 100.000 младих, јер је, према речима др ТамашаКорхеца, образовање младих кроз упознавање и дружење изузетно добар начин дасе у што већој мери отклони нетрпељивост, национализам и шовинизам. Током разговора, амбасадор Камрон Фелепс Мунтера је рекао дау привредниом погледу, у Америци постоји велики број бизнисмена заинтересованихза улагање у нашу земљу, али да је за то потребно створити одговарајућезаконске и друштвене услове. Стога ће се Америчка амбасада у Србији залагати зауспостављање сарадње и у овој области. У томе велику улогу може имати ВИПагенција, која има за циљ подржавање међународних контаката.

fixed-img