Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 24.03.2023

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић положио венац на спомен-обележје  страдалима у НАТО агресији

Читај ми

Читај ми
AA

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић положио је, у име Покрајинске владе, у касарни „Југовићево“, венац на спомен-обележје страдалима у НАТО агресији на нашу земљу, која је почела 24. марта 1999. године и трајала је 78 дана.

У касарни „Југовићево“ је данас поводом обележавања 24. марта – Дана сећања на страдале у НАТО агресији – одржан комеморативни скуп јединица из Гарнизона Нови Сад.

Потпредседник Ћурчић је истакао да је на данашњи дан пре тачно 24 године, око 20 часова, НАТО алијанса напала Савезну Републику Југославију.

„Штета коју је наша земља тада претрпела била је огромна. У нападима је погинуло између 1.500 и 2.000 људи, а 6.000 је рањено“, рекао је потпредседник Ћурчић и додао да је на нашу земљу пало 25.000 тона експлозива, порушено је шест стотина мостова, 300 школа и преко 1.500 цивилних  објеката.

„Напад на нашу државу је био неселективан и отворен. У име свих оних који су дали животе за слободу ове државе – оних који су се борили и оних који су невино страдали – наша је обевеза и обавеза свих будућих генерација да им одамо почаст на данашњи дан, да се тога стално сећамо и да их никада не заборавимо“, поручио је потпредседник Бранко Ћурчић.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић нагласио је да је 24. март 1999. године један од најтежих дана како у историји Србије, тако и града Новог Сада.

Он је подсетио на то да су тада у Новом Саду срушена сва три моста,  сравњена је са земљом зграда Телевизије Нови Сад,  више од  десет пута је гађана Рафинерија, било је много цивилних и војних жртава.

„Никада не треба да заборавимо шта нам је учињено у тих 78 дана. Не треба да заборавимо на све жртве Новосађане и на све жртве целокупне наше државе. Не треба да заборавимо на материјалну штету коју смо претрпели током НАТО агресије“, поручио је градоначелних Ћурић.

Командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић, нагласио је да не смемо да заборавимо неправду и страдања која десила у марту 1999. године.

„Важно је да не заборавимо наше погинуле саборце и све грађане наше земље који су дали живот за слободу коју ми данас уживамо“, истакао је генерал Насковић и додао да је војска Савезне Републике Југославије тада оправдала поверење својих грађана, а да Војска Србије оправдава поверење данас.

Поред Гарнизона Нови Сад, венце на спомен-обележје положиле су делегације Покрајинске владе, Града Новог Сада, Јужнобачког управног округа, Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, ОРВС Града Новог Сада, СУБНОР-а Новог Сада, удружења ратних ветерана и војних пензионера као и породица погинулих припадника Војске Србије.

fixed-img