Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 05.10.2006

Позитивни резултати пословања ЈП ”Војводина шуме”

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 4. октобар – У сали Скупштине АП Војводине, одржана је конференција за новинаре, на којој је директорка ЈП "Војводина шуме" Марта Такач упознала јавност са позитивним пословањем овог предузећа током 2005. године и са пословањем у овој години Марта Такач је, најпре, објаснила да је Јавно предузеће "Војводина шуме", тек 2002. године, издвојено из ЈП "Србија шуме", када се нашло у проблемима. Захваљујући добрим пословним корацима, проблеми су успешно превазиђени, остварена је добит, па ће заслужни радници бити награђени.
– У Војводини бринемо о 130 хиљада хектара површине, од чега је 63 хиљаде под шумама. Само у 2005. години, 473 милиона динара потрошено је на пошумљавање 24 хиљаде хектара земље, што је у суштини недовољно, јер се Војводина налази у рангу регија са низијским шумама, са стопом пошумљености од 6 одсто, а стандарди Европске уније налажу најнижу стопу од 13 до 14 одсто. Недостаје још око 17 хиљада хектара под новим садницама. Пословање предузећа базира се на законима тржишта, на уговорима са дрвопрерађивачим комбинатима, а 3 одсто таксе за посечено стабло иде у републички буџет, тако да је у републички буџет до сада уплаћено 50 милиона динара – објаснила је Марта Такач
Директорка Такач је говорила о сарадњи са Норвешком и Финском, у чему су стечена нова сазнања, која ће бити примењена у војвођанским шумама. ЈП "Војводина шуме" има дирекције у Сомбору, Панчеву, Суботици и Сремској Митровици, која је најимућнија јер поседује храстове шуме, за разлику од осталих дирекција, које газдују шумама са тополама и врбама. У 2005. години, посечено је 455 хиљада кубика шуме, од чега је остварена добит 157 милиона динара. На основу извештаја о пословању ЈП "Војводина шуме", Скупштина АП Војводина је, као оснивач предузећа, дала сагласност о подели добити радницима у висини од 20 одсто, затим за исплату отпремнина радницима који су технолошки вишак, као и за куповину нове механизације.
Поред пошумљавања и куповине нове механизације, ЈП "Војводина шуме" је пуно урадило и на развоју информационог система – софтвера, а пажња је посвећена и усавршавању младих стручњака, па ће се до краја 2006. године, доста урадити на сертификацији војвођанских шума.

fixed-img