Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 23.10.2006

Предавање у оквиру семинара ”Корак ближе” у Ковачици

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 20. октобар – Друго предавање у оквиру семинара "Корак ближе" одржано је у Ковачици пред представницима локалне самоуправе ангажованим на пословима европских интеграција, представницима невладиног сектора, развојних агенција, те спортских и културних организација Свако ново сазнање је добродошло, иако је у Ковачици одувек присутан европски дух. Тренутно се реализује неколико пројеката из Словачке, по једна донација из Италије и немачке развојне агенције ГТЗ, а Општина Ковачица је од ОЕБС-а добила награду за мултиетничност, рекао је Мартин Злох, потпредседник Скупштине АП Војводине, који је био уводничар предавања.
Сврха семинара је упознавање са интеграционим процесима у Европи, институционалном структуром ЕУ и правом ЕУ, Споразумом о придруживању као специфичним инструментом за успостављање привилегованих веза између ЕУ и трећих држава, и преговорима између Србије и ЕУ о закључењу споразума о стабилизацији и придруживању. Како би се што већем броју Војвођана приближиле тековине Европе, предавања се не организују само по већим центрима, већ и по мањим местима која су јединствена по својим особинама. Ковачица је позната по својој мултикултуралности као "Војводина у малом".
Слушаоци су највише интересовања исказали за презентацију о Суседским програмима јер је коришћење предприступних фондова ЕУ најбољи начин да се унапреди свакодневни живот сваког Војвођанина, ма где он живео.
У Ковачици су говорили проф. др Дејан Јанча, адвокат Мирна Ракић и Андрија Алексић из Канцеларије за европске послове.

fixed-img