Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 11.06.2024

Председница Гојковић и амбасадор Мађарске: Стратешко партнерство у реализацији заједничких пројеката

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић и амбасадор Мађарске Јожеф Мађар, оценили су приликом данашњег сусрета да je сарадња Србије и Мађарске на изузетно високом нивоу, те да је стратешко опредељење двеју држава да јачају пријатељске и партнерске односе и развијају заједничке пројекте.

На то указује динамична привредна сарадња и евидентан раст робне размене, као и заједнички рад наших држава на више значајних пројеката, међу којима је изградња брзе пруге Београд – Будимпешта, сагласни су Гојковић и Мађар.

„Покрајина Војводина је до сада реализовала бројне конкретне пројектe са партнерима из Мађарске, и спремна је да се сарадња надаље интензивира у бројним областима, и тако подржи висок ниво политичке сарадње која постоји на националном нивоу“, рекла је председница Гојковић.

Гојковић и Мађар сагласили су се да треба радити на привлачењу нових инвестиција, додатном повезивању српских и мађарских привредника, наших привредних комора и развојних агенција, реализацији заједничких инфраструктурних пројеката.

Председница Гојковић је навела да су до сада на територији АП Војводине мађарске компаније инвестирале 324,5 милиона евра, тренутно запошљавају више од 7.400 радника, те да су нове инвестиције добродошле.

Обострану снажну подршку има и активније учешће српске и мађарске стране у прекограничним пројектима и заједничко аплицирање за средства из европских фондова, закључено је на састанку. Oцењено je да потенцијал за унапређење веза постоји и у области културе и образовања.

Гојковић и Мађар истакли су важну улогу коју мађарска национална мањина у АП Војводини има у савезништву Србије и Мађарске и све интензивнијој сарадњи.

Председница Гојковић је навела да Покрајинска влада води рачуна о унапређењу положаја свих националних мањина у Војводини, те да финансира рад националних савета. Кроз различите програме подршке са републичког и покрајинског нивоа, националне мањине у Србији имају пуну подршку у очувању идентитета, неговању традиције, развоју образовања и културе на матерњем језику.

У разговору је оцењено и да је предстојеће председавање Мађарске Саветом Европске уније, од 1. јула, значајно за нашу државу.

„Изузетно ценимо подршку коју Мађарска пружа Србији у процесу придруживања Европској унији, и верујемо да ће питање проширења бити стављено у први план“, казала је председница Гојковић и захвалила Мађарској која је једина чланица ЕУ која је гласала против усвајања Резолуције о геноциду у Сребреници на седници Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

fixed-img