Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 28.08.2024

Председница Гојковић на отварању „Дана поља“ на Римским шанчевима

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић обратила се данас на отварању јесењег „Дана поља“ на Римским шанчевима, који традиционално организује Институт за ратарство и повртарство.

Гојковићева је истакла да ова манифестација на најбољи начин повезује науку и привреду.

„Спона између знања и праксе, односно онога што ради Институт и наших пољопривредника изузетно је важна за укупан напредак српске пољопривреде. Спој науке и привреде јесте оно што даје резултате“, рекла је председница и додала да је ово прилика да пољопривредни произвођачи на огледним пољима виде актуелан НС семе сортимент, али и нове хибриде и сорте, размене знања и искуства са стручњацима из Института, како би повећали приносе на својим њивама.

Гојковићева је истакла да је Институт за ратарство и повртарство институција од националног значаја за Републику Србију, која ствара сорте и хибриде семена, има међународну репутацију у оплемењивању биљака, као и тим врхунских научника и истраживача.

„Из године у годину храна представља стратешки производ, а производња семена је један од основних елемената у производњи хране, и ми ту имамо предност у односу на остатак света. Покрајинска влада препознаје стратешку улогу Института, као  једног од главних стубова развоја пољопривреде у Републици Србији, и пружа пуну подршку његовом раду на научним истраживањима и технолошком напретку у овој области“, изјавила је Гојковићева истакавши да ће Покрајинска влада још снажније подржати развој пољопривреде, научна истраживања и иновативне пројекте у овој области.

На отварању се обратио и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић.

„Видели смо данас како изгледа када српску науку применимо у пољопривреди јер, упркос климатским променама, имамо добре резултате у пољопривреди, пре свега, када је реч о соји, кукурузу и сунцокрету. Имамо науку светске класе у области семенског материјала и то је нешто са чиме се поносимо“, изјавио је министар Мартиновић.

Он је најавио овом приликом да Министарство заједно са Кабинетом Председника Републике и Владе планира низ афирмативних мера када је реч о ратарству и сточарству.

Институт за ратарство и повртарство почео је са радом 1938. године као Пољопривредна огледна и контролна станица, а до данас је створено преко 2.000 сорти и хибрида, а више од 1.000 је регистровано и гаји се у преко 30 земаља у Европи и широм света, од Аргентине и Kанаде, северне Африке, све до Индије, Kине и Јапана.

Из Института је депоновано 96 сорти пшенице, јечма, оваса и ражи у светски трезор на Свалбарду 2021. године, који представља глобалну банку семена, у којој се чува преко милион узорака семена из великог броја земаља света, који би опстали у случају глобалне катаклизме.

На отварању су се обратиле и в.д. директора Института проф. др Драгана Латковић и председница Управног одбора проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

 

fixed-img