Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 27.06.2024

Председница Гојковић на отварању Равно Село филм фестивала

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић присуствовала је вечерас отварању седмог по реду Равно Село филм фестивала, који је, како је истакла, подједнако значајан за нашу кинематографију и за локалну заједницу.

„Поред међународног карактера и долазака гостију из региона, важно је што управо на њему дебитанти и млади аутори први пут добијају могућност да прикажу свој таленат. Истовремено, богатством садржаја, ова јединствена филмска смотра даје велики допринос побољшању укупног квалитета живота у Равном Селу и децентрализацији културе у нашој земљи. Људи живе свуда у Србији, не само у Београду и Новом Саду, и то је циљ овог фестивала – да покаже да култура припада свима нама“, рекла је председница Гојковић и додала да је Фестивал за кратко време задобио обележје културног и култног догађаја.

Председница Гојковић је подсетила на то да је Покрајинска влада препознала драгоцену вредност овог културног догађаја од самог оснивања.

„Култура је нешто највредније што имамо и наставићемо да подржавамо овај филмски фестивал који промовише сву разноврсност културног блага наше покрајине и да омогућимо младим уметницима да добију шансу да покажу своје стваралаштво”, казала је Гојковићева и додала да ће у Равном Селу у септембру бити отворен нови Дом културе, чију је обнову у потпуности финансирала Покрајинска влада.

На отварању Фестивала, министар културе Никола Селаковић рекао је да овај празник филма шаље у свет најлепшу слику о стваралаштву, култури и нашој земљи која је одувек била расадник талената и уметничких великана.

„Равно Село, завичај нашег прослављеног филмског и драмског уметника и оснивача фестивала Лазара Ристовског, постало је својеврсно место сабирања еминентних филмских радника, уметника и поборника културе свих генерација”, казао је министар Селаковић и истакао да је рекордним улагањима у кинематографију последњих година, наша држава потврдила подршку филмској уметности и филмском стваралаштву, као и да су у плану још веће инвестиције како би филмски радници имали још боље услове да остваре пун потенцијал на домаћој и светској сцени.

Овом приликом, председница Гојковић је заједно са министром Селаковићем, покрајинском секретарком за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александром Ћирић Бошковић, председником Општине Врбас Предрагом Ројевићем и оснивачем Фестивала Лазаром Ристовским обишла салу новог Дома културе.

Овогодишњи Равно Село филм фестивал отворен је традиционалним концертом филмске музике и филмом „Покидан“ редитељке Сузане Пурковић.

На овој манифестацији учествују филмови из 19 земаља, а биће их приказано више од 40.

fixed-img