Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 04.06.2024

Председница Гојковић одржала састанак са представницима општина погођених невременом

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић одржала је данас састанак са представницима општина Бачка Паланка, Бачки Петровац и Темерин, које су јуче погођене јаким невременом и том приликом претрпеле велику материјалну штету.

На састанку је истакнуто да је Радарски центар „Фрушка гора“ перманентно пратио развој и премештање градоносних и олујних облака, те да су испаљене 182 ракете у правцу најугроженијих области.

Невреме праћено јаком кишом, градом, ветром и грмљавином захватило је јуче део Војводине, и том приликом је начињена штета на приватним и јавним објектима, као и пољопривредним усевима.

На територији општине Бачки Петровац оштећени су или потпуно уништени усеви у атару Гложана, као и у делу атара у Бачком Петровцу. Према првим проценама олујним невременом захваћено је 2.820 хектара у Бачком Петровцу, односно 53 одсто обрадивих површина, док је у Гложану страдало 2.870 хектара, готово 100 одсто.

У тим местима оштећена су и 53 објекта.

Као и прошле године општина Бачка Паланка претрпела је најгоре последице јучерашњег невремена. Констатовано је да су поред велике штете на пољопривредним усевима, на површини између четири и пет хиљада хектара, оштећени стамбени објекти, школе и вртићи. Велика штета настала је и на згради Народне библиотеке „Вељко Петровић“, где је оштећен кров.

На територији општине Темерин, према најгрубљим проценама, градом и олујним ветром је захваћено између две и три хиљаде хектара обрадивих површина, на парцелама које су махом под засадима соје и кукуруза, и то на потезу атара између Темерина и Бачког Градишта, као и насеља Темерин и Сириг.

Председница Маја Гојковић истакла је да ће Покрајинска влада у складу са могућностима помоћи да се санира штета у овим општинама. Од општинских штабова за ванредне ситуације очекује се да доставе детаљну процену штете на објектима и усевима.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су и потпредседници Сандра Божић и Владимир Галић.

fixed-img