Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 24.07.2024

Председница Гојковић отворила изложбу „У сусрет Олимпијским играма“

Читај ми

Читај ми
AA

Поводом обележавања највеће спортске манифестације на свету, председница Покрајинске владе Маја Гојковић отворила је вечерас изложбу „У сусрет Олимпијским играма“ у Музеју Војводине.

Председница Гојковић је истакла да изложба слави спорт и причу о Олимпијади на наш, домаћи начин, пратећи истовремено светске трендове.

„Ова изложба прича причу о нашем учешћу на светским играма спорта, медаљама, историји наших надања и бројним успесима. О спортистима који су пронели име државе у којој смо некада живели и у којој живимо сада“, изјавила је Гојковићева и додала да су изложени предмети само делић богате слике о учинку наших спортиста на Олимпијадама, који су имали запажену улогу у већини спортова.

Она је истакла да су спорт, култура и уметност вишеструко повезани.

„Узвишеност форме, подстицање племенитих врлина, дубоко поштовање телесних и умних вештина – само су неке од додирних тачака које чврсто спајају ове многоструко битне друштвене области“, навела је Гојковићева и подсетила на то да су теме из света спорта често присутан мотив и инспирација великом броју стваралаца.

Председница је овом приликом поменула неке од наших спортских великана попут Милице Мандић, Новака Ђоковића, Иване Шпановић и Николе Јокића, и нагласила да се захваљујући њиховим небројеним достигнућима за нашу земљу зна и у најудаљенијим деловима планете.

„Спорт је међу најбољим начинима за међународну афирмацију и промоцију земље, за шта је Србија један од најбољих примера“, рекла је председница Гојковић.

На отварању се обратила и в.д. директора Музеја Војводине Чарна Милинковић.

„Циклус који смо посветили причама о Олимпијским играма завршавамо на најлепши начин – изложбом, која је настала као одговор на вашу потребу да сазнате још. Родила се идеја да покажемо да се у нашој Збирци спорта чува сећање на прошле догађаје који су свој врхунац исказали на најважнијем спортском догађају – Олимпијским играма”, рекла је Милинковићева.

Изложба „У сусрет Олимпијским играма“ представља кратак историјат Олимпијских игара од обнављања 1896. године, па све до данас. Овим поводом, изложене су музеалије које су повезане са олимпијским играма и олимпијским спортовима, олимпијска бакља, плакати и документи који се чувају у Збирци спорта Музеја Војводине, као и лични предмети наших спортиста, освајача олимпијских медаља – Тадије Качара, Васе Мијића и Аранке Биндер.

Отварању изложбе присуствовали су и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Александра Ћирић Бошковић и покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста.

fixed-img