Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 01.07.2024

Председница Гојковић присуствовала представљању Споразума о слободној трговини између Републике Србије и НР Кине

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић је у Градској кући у Новом Саду присуствовала представљању Споразума о слободној трговини између Републике Србије и НР Кине, који ступа на снагу данас, 1. јула.

Председник НР Кине Си Ђинпинг је, приликом недавне посете Србији, потписао са председником Републике Србије Александром Вучићем Заједничку изјаву о продубљивању и подизању свеуобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине, са јасном визијом о заједничкој будућности у новој ери.

Потписано је још 28 докумената о сарадњи, међу којима се истиче Споразум о слободној трговини са Кином, који представља највећу шансу за српску економију у модерној ери.

Председница Гојковић је овом приликом истакла да већ од данас готово 60 одсто производа којих се тиче овај Споразум више неће познавати институцију царина.

„За многе артикле и производе, царине ће пропорционално бити мање како време буде одмицало, док ће за неке производе царине остати непромењене због осетљивости робе и добара, а ту се пре свега ради о пољопривредним производима“, рекла је председница Гојковић и додала да ће српски привредници, под немерљиво повољнијим околностима него икада пре, од данас извозити у Кину воће, поврће, месо и месне прерађевине, неке врсте рибе, али и фармацеутске производе, текстил, дрво и минерална ђубрива.

Гојковићева је подсетила на то да је АП Војводина закључила девет међурегионалних споразума о сарадњи са провинцијама НР Кине.

„Као резултат ових споразума на територији АП Војводине реализује се више инвестиционих пројеката на којима раде кинеске компаније или које се финансирају средствима из НР Кине, попут изградње брзе железнице Нови Сад – Суботица, изградња Фрушкогорског коридора, објеката на обилазници око Новог Сада, као и изградња комплекса фабрике ‘Линглонг’ у Зрењанину. На територији Војводине послује дванаест кинеских компанија, а укупна вредност инвестиција је преко 250 милиона евра“, изјавила је председница истакавши могућност да Република Кина буде главни гост 2025. или 2026. године на Међународном пољопривредном сајму који се одржава у Новом Саду.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је да данас са поносом можемо рећи да је урађена важна ствар за српску привреду.

„Остајемо посвећени сарадњи са НР Кином и нашем челичном партнерству”, истакао је Момировић и додао да је важно да наша земља има развијену мрежу споразума о слободној трговини.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић казао је да овај Споразум представља историјску шансу наше привреде.

„Српске компаније ће од данас имати знатно бољи положај у односу на многобројне привредне субјекте широм Европе. 10.412 српских производа обухваћено је овим аранжманом, а на данашњи дан аутоматски можемо преко 6.000 производа да извозимо без царине, а у наредних пет до десет година биће ослобођено од царине још преко 3.000 производа“, навео је Ђурић и додао да ће се на овај начин знатно повећати извоз, али и проширити инвестиције и привредне активности у нашој земљи.

Циљ закључивања Споразума о слободној трговини са НР Кином је омогућавање преференцијалног приступа кинеском тржишту за производе српског порекла које ће довести до значајног повећања извоза, проширења инвестиционих и производних капацитета у Републици Србији, повећања конкурентности, као и јачања свеукупне привредне активности.

На представљању Споразума обратили су се и амбасадор НР Кине у Београду Ли Минг и директор Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

fixed-img