Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 22.07.2024

Председница Гојковић разговарала са амбасадором Словачке

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић састала се данас са амбасадором Словачке Републике Михалом Павуком са којим је разговарала о могућностима јачања економске сарадње и досадашњој успешној сарадњи у области културе.

Саговорници су се у разговору сагласили да су билатетални односи Републике Србије и Словачке Републике традиционално пријатељски, веома добри, уз континуиран политички дијалог на свим нивоима.

Председница Гојковић истакла је да укупна робна размена између АП Војводине и Словачке у периоду од јануара до маја ове године бележи повећање од 34,3% у односу на исти период 2023. године, оцењујући да добри политички односи отварају додатни простор за унапређење сарадње.

Према речима председнице Гојковић, наша страна заинтересована је за додатне инвестиције из Словачке које су посебно добро дошле у срединама са словачком националном заједницом, као додатни механизам за оснаживање тих локалних средина.

Поручено је да је важно у будућности обновити сарадњу између Војводине и Прешовског, Братиславског и Трнавског региона у Словачкој, са којима наша покрајина има потписане споразуме, са циљем да се јачањем регионалне сарадње додатно унапреди и свеукупна сарадња наших држава.

На састанку је разговарано и о наставку подршке Покрајинске владе Националном савету словачке националне мањине и установама војвођанских Словака као најважнијим тачкама очувања традиције и историје Словака у Војводини.

Оцењено је да је сарадња у области културе веома добра, те да постоји простор да се она унапреди и обогати изложбом дела мултимедијалне уметнице словачког порекла Мире Бртке, која би заједнички била организована у Словачкој.

Амбасадор Павук рекао је да је Словачка Република задовољна статусом своје националне мањине у Србији, захваливши Покрајинској влади и Влади Републике Србије на континуираној подршци програмима и пројектима очувања културног наслеђа те националне мањине.

Овом приликом, амбасадор је захвалио Маји Гојковић на подршци иницијативи да наивно сликарство из Ковачице  буде предложено и уписано на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа.

fixed-img