Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 01.07.2024

Председница Гојковић састала се са председником Матице српске Драганом Станићем

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић посетила је данас Матицу српску и том приликом разговарала са председником наше најстарије културне установе проф. др Драганом Станићем о даљим правцима сарадње, како би се помогао добар и ефикасан рад Матице.

На састанку је разговарано о заједничким пројектима, с акцентом на очувању српског језика и српске културе, као и о сарадњи у области културе и издаваштва.

Разговарано је и о два значајна јубилеја које Матица обележава ове и 2026. године.

„Ова година је у знаку обележавања два века од првог издања Летописа Матице српске. Након тога, 2026. године, као круна долази обележавање јубилеја – 200 година рада Матице српске, једне од најзначајнијих институција за српски народ и очување нашег културног и националног идентитета“, изјавила је након састанка председница Гојковић.

Гојковић је додала да је на састанку са руководством Матице, предложила да се што пре оформи почасни и организациони одбор, на чијем челу би био председник Србије, јер ови важни јубилеји треба да се обележе на државном нивоу.

„Матица српска и њен рад, важни су за читав српски народ, не само у Србији, него на свим просторима на којима наш народ живи“, истакла је председница Гојковић додајући да Матица на најбољи начин осликава заједништво, те да због тога сви заједно – Република Србија, Покрајина Војводина  и Град Нови Сад, треба да помогну рад Матице.

Председница Гојковић је још додала да је на састанку било речи и о пројекту изградње новог објекта у ком ће бити магацин Библиотеке Матице српске, а део ће служити за потребе Матице.

Председник Матице српске Драган Станић упознао је председницу Владе о планираним активностима, као и о припремама за прославу важних јубилеја, који, како је навео, треба да се обележе како доликује.

Састанку су су присуствовали и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Александра Ћирић Бошковић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Бранко Маркоски, директор Библиотеке Матице срспке Селимир Радуловић, потпредседници и генерални секретар Матице.

fixed-img