Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 05.06.2024

Председница Гојковић у Гложану: Покрајинска влада ће помоћи да се ублажи штета од невремена

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић обишла је данас Гложан, у општини Бачки Петровац, где је у олујном невремену у понедељак причињена велика штета на пољопривредним усевима, и нешто мања на грађевинским објектима.

На територији те општине оштећени су или потпуно уништени усеви у атару Гложана, као и у делу атара у Бачком Петровцу. Према првим проценама, олујним невременом захваћено је 2.820 хектара у Бачком Петровцу, односно 53 одсто обрадивих површина, док је у Гложану страдало 2.870 хектара, готово 100 одсто.

„Јуче сам одржала хитан састанак са представницима општина Бачки Петровац, Бачка Паланка и Темерин како бих из прве руке чула каква је ситуација након ове елементарне непогоде, какве су њихове процене, колико је уништено усева и оштећено грађевинских објеката”, изјавила је председница Покрајинске владе Маја Гојковић након обиласка Гложана.

Она је нагласила да се из радарских центара реаговало противградном заштитом и ракетама, те да је спречена штета у великом делу Војводине.

„Сачекаћемо да комисије процене штету, требају нам тачни подаци колико је пољопривредних газдинстава осигурано од ових елементарних непогода“, казала је Гојковићева истакавши да се мора развити друштвена свест о томе да је осигурање усева важно, јер се непогоде из године у годину понављају, због чега је неопходно да сви заштите своја имања и куће.

„Када комисије ураде процену и видимо колико ће осигурање моћи да исплати штету од ове врсте елементарних непогода, знаћемо какве су могућности да се помогне из буџета АП Војводине“, истакла је председница Гојковић и додала да се председница Општине Бачки Петровац јавила и Министарству пољопривреде да се види какве су могућности за помоћ оштећеним подручјима.

Гојковићева је истакла да данас, када се обележава Светски дан заштите животне средине, морамо да говоримо о потреби да штитимо животну средину, јер на терену видимо да је природа својом непредвидивошћу учинила велику штету.

„Морамо са тим да се суочимо у будућности и да радимо на томе да будемо спремни материјално да санирамо последице сваки пут и помогнемо пољопривредним произвођачима и људима који имају штету на објектима или јавним добрима“, рекла је председница Гојковић.

Председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох истакла је да је штета на грађевинским објектима мања него у прошлогодишњем невремену.

„Уништен је кров на црпној станици и прокишњава нам кров на ОШ ‘Јозеф Марчок Драгутин’. Мања је штета на стамбеним објектима и кућама него прошле године када је била суперћелијска олуја, али морам да истакнем да су грађани претпрели стопостотну штету на пољопривредним усевима“, казала је Јасна Шпрох.

fixed-img