Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 10.05.2024

Председница Маја Гојковић присуствовала Дипломатском дану колоније белог веза у Шиду

Читај ми

Читај ми
AA

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић обратила се данас на отварању Дипломатског дана колоније белог веза у Шиду изразивши задовољство због тога што је први јавни наступ на тој функцији догађај који истовремено афирмише културу, старе и традиционалне занате и родну равноправност.

„Нама у Покрајинској влади велико је задовољство што смо заједно с НАЛЕД-ом још једном у прилици да представимо бескрајно богату палету мултикултуралности Војводине, чији је део и традиција Русина, народа који вековима настањује Бачку и Срем и без кога ниједан мозаик Војводине не би могао бити потпун“, изјавила је Гојковићева и додала да су овакве колоније место привредних сусретања, али и добар модел за јачање културног идентитета, имиџа и препознатљивости Србије у свету.

Она је оценила да је немерљив значај очувања културног наслеђа као основе не само културног идентитета, већ и креативности савременог стваралаштва, те да оно има и непроцењиву улогу у оснаживању жена и младих и сарадњи с мањинским заједницама.

„Економско и свако друго оснаживање положаја жена и младих, нарочито кроз културно наслеђе и културни туризам, биће високо рангирани међу приоритетима нове Покрајинске владе“, најавила је Маја Гојковић.

У циљу даљег очувања културног наслеђа, али и развоја културног туризма, који је, према њеним речима, покретач локалне економије, Покрајинска влада иницираће што више пројеката прекограничне сарадње с Мађарском, Хрватском и Босном и Херцеговином.

„Развијаћемо програме Покрајинске владе за подршку развоју женског предузетништва и обогаћивање понуде у туризму, укључујући што већу промоцију ознаке ′Најбоље из Војводине′ за аутентичне производе и манифестације“, рекла је Гојковићева и најавила да ће општине као што је Шид имати снажну подршку Покрајинске владе како би што ефектније модификовале и трансформисале културно наслеђе у туристички производ.

Дипломатски дан колоније белог веза одржава се у организацији НАЛЕД-а и Етно-мреже Србије, у сарадњи са Општином Шид и Туристичком организацијом Шида.

Председник Општине Шид Зоран Семеновић истакао је да је за ту општину велика част што је домаћин колоније, те навео да ће гостима током манифестације бити представљено стваралаштво жена тог краја као и културно-историјска и туристичка понуда.

Честитајући председници Маји Гојковић на именовању, амбасадор Канаде Џајлз Норман рекао је да је током боравка у нашој земљи имао прилику да спозна колико је разнолико наслеђе у Србији, поручивши да управо културно наслеђе представља стуб једног друштва и говори о његовим вредностима.

Након колоније, председница Гојковић обишла је и Спомен-кућу Саве Шумановића, на којој су завршени радови на обнови фасаде и крова које је финансирало Министарство културе, а потом је посетила и музејску поставку у оквиру црквене ризнице.

Догађају су присуствовали представници дипломатског кора и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

fixed-img