Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, среда, 06.12.2006

Председник ИВВ мр Бојан Пајтић корисницима уручио решења о суфинансирању научних пројеката

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 6. децембар – Без технолошког развоја и безподршке научних пројеката, не може се привредно развити ниједна земља, па нинаша – нагласио је председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић наданашњој свечаности, на којој су научним радницима уручена решења осуфинансирању међународних мултилатералних и билатералних пројеката. Поредпредседника мр Пајтића, нека од решења о дотацијама, добитницима је уручиопокрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић.
Председник мр Пајтић је такође подсетио да је новосадскиУниверзитет веома јака институција, ако се оцењује по научним пројектима иистраживањима. Суфинансирање 38 нових пројеката, од чега су 23 међународнамултилатерална, а 15 билатерални пројекти, речито говори о томе. Мр Пајтић јеобећао да ће Извршно веће АП Војводине и убудуће подржавати све научне радове,због чега је буџет за науку и технолошки развој шест пута већи него што је биопретходних година. И то је разлог што се из укупног покрајинског буџетаиздваја три одсто за науку и технолошки развој.

Професор Петровић је објаснио да је суфинансирање пројекатаод великог међународног значаја за Покрајину, јер је остварени приход одзаинтересованих међународних фондација сада већи десет пута од уложених домаћихсредстава.  Проф. др Петровић јеподсетио да је ове године Покрајински секретаријат за науку и технолошки развојобезбедио 12.110.500 динара за пројекте девет факултета Универзитета у Новом Саду,за Научни Институт за низијско шумарство и животну средину, за Војвођанскуакадемију наука и уметности, као и за Универзитет у Новом Саду.
  У реализацију одобрених пројеката укључено је четрдесетакземаља, а на појединим пројектима сарађују стручњаци из више од десетземаља. Сви пројекти се остварују у оквиру проиграма: ФП 6 програма, ИНТЕРЕГ,ТЕМПУС, ЦЕЕПУС, WУС, СТАБИЛИТY, ПАЦТ, ДААД, ЦОСТ и ЕУРЕКА. На тај начинВојводина учествује у најважнијим програмима Европске уније.
– По јавном позиву, Секретаријат финансира 76пројеката међурегионалне сарадње, који се раде у сарадњи са 108 институцијаиз 23 земље, где је укупно ангажовано 527 истраживача – рекао је проф.Петровић, објаснивши да је у међународне активности уложено  933.891 хиљада евра.

fixed-img