Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 16.11.2007

Председник ИВВ мр Бојан Пајтић отворио ново постојење за дораду угља у Ковину

Читај ми

Читај ми
AA

Ковин/Нови Сад,16. новембар – Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић отворио јеново постројење за дораду угља у Ковину, у којем се први пут у светупримењује технологија подводне експлоатације. Свечаности суприсуствовали извршни директор Рудника Јеленко Мићић и садашњи власник РудникаАсен Горанов, директор бугарске компаније "Корником".
Рудник Ковинналази се у Јужном Банату, на левој обали Дунава, у Општини Ковин, измеђуПанчева, Алибунара, Вршца и Смедерева.
Подводнаексплоатација угља, која се примењује у ковинском руднику, врши се уз помоћпосебног багера немачке производње, који у себи повезује све системе, одоткопавања, транспорта до депоновања материјала. Годишња производња угља уовом руднику је 200 до 250 хиљада тона комерцијалног угља намењеног широкојпотрошњи и продаји другим предузећима. Технолошке предности овог јединственогбагера су те што се угаљ посебним транспортом кроз цеви чисти од нечистоћа ипримеса, бива опран и као финални део процеса добија се угаљ повећанеенергетске вредности, која досеже до 12 кЈ/кг. Иначе, ово налазиште, на основуистраживања из седамдесетих година, указује да располаже са око 220 милионатона геолошких резерви угља што и у ширим оквирима представља великиенергетски потецијал. Актуелне процене указују да се ради ипак о већимколичинама, које достижу чак 280 милиона тона геолошких резерви, што укупнопредставља количину од 400 милиона тона квалитетног лигнита. Анализе показујуда је топлотна вредност угља у лежишту око 8.200 кЈ/кг, а угаљ добијенексплоатавијом, услед транспорта са водом добија на калоријској вредности чак50%, па његова калорисјка вредност иде и до 12.000 кЈ/кг.
Иначе, РудникКовин је приватизовано предузеће и садашњи власник је бугарска компанија"Корником", а читава производња угља намењена је искључиво заизвоз.
Јеленко Мићићизвршни директор Рудника Ковин истакао је да је план да се 2008. године преради200 000 тона угља, и још 50 000 тона ситнозрног угља из производње, те да сеизвезе око 250 000 тона угља. Економска тенденција у Србији данас је да себаланс између извоза и увоза успостави и овај произвођач угља ће свакакодопринети успостављању овог циља. Ове године је извезено око 140 000 тона ситнозрног угља за потребе термоелектрана уРумунији.
Асен Горанов јеистакао да је данашње пуштање у рад посторјења за дораду угља прва фазаинвестиционог плана компаније "Корником". Протеклих шест месеци је уРудник Ковин инвестирано око милион и 1000 евра, што подразумева побољшање утехничко технолошком смислу обраде угља. Иначе, у Руднику је запослено 128људи, што представља повећање од 25% у односу на период пре приватизације.Са повећањем производње, повећавају се и месечна примања радника, те јепросечна зарада у Руднику око 598 евра.
ПредседникИзвршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић је рекао да је ово највећа странаинвестиција у Војводини у протеклих неколико година, која је директно деловалана повећање броја запослених у покрајини, као и допринела да се повећа билансодноса између извоза и увоза и повећава се извоз наше земље са иностранством.ИВВ је успоставила стратешко партнерство са овом компанијом тако што је прекоФонда за капитална улагања уложено 35 милиона динара за изградњу пута којиводи од Гаја до Рудника. Иначе, у Општину Ковин је ове године уложено преко 250милиона динара за изградњу и реконструкцију путне и водоводне инфраструктуре.Извршно веће ће и надаље радити на регионалном и привредном развоју покрајинеи убудуће ће пружати подршку и инвестирати у оне општине којима је неопходнопомоћи у правцу привредног развоја.

fixed-img