Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, четвртак, 16.11.2006

Председник ИВВ мр Бојан Пајтић посетио Пословни инкубатор у Зрењанину

Читај ми

Читај ми
AA

Зрењанин, 16.новембар – Председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић посетио је данасЗрењанин и са председником зрењанинске општине Гораном Кнежевићем обишаоновоизграђену индустријску зону "Багљаш". Слободна зона Багљашједна је од три индустријске зоне у Србији, уз оне у Суботици и у Пироту, којезванично носе овакав назив, јер су испуниле све предвиђене грађевинске,техничке и инфраструктурне услове. Читава индустријска зона опремљена јесредствима општине Зрењанин, а сви инвеститори добили су земљиште накоришћење бесплатно, са роком закупа од 99 година. У читавој зони постављенаје комплетна инфраструктура укључујући и најсавременије комуникацијске везе,каква је интернет, а изградњу својих објеката већ су започела два инвеститораиз Италије и Холандије, од укупно осам нових погона колико ће их бити изграђеноу слободној зони. Вредност инвестиција у првој фази изградње у зони"Багљаш" током које ће посао добити око 1.600 радника, износи вишеод 50 милиона евра. Рачуна се да ће укупна вредност инвестиција у овој најсавременијојиндустријској зони, током каснијих фаза изградње и улагања, достићи 100милиона евра. Слободна зона Багљаш има и сопствену саобраћајну инфраструктуру,а налази се на прилазу граду из правца Новог Сада, непосредно уз део новеобилазнице око Зрењанина која, по речима председника града Горана Кнежевића,убрзо треба Зрењанин да ослободи транзитног саобраћаја, посебно проласкатешких камиона.У изградњи слободне зоне Багљаш,Зрењанинци су се користили успешним искуствима градова из Румуније и Мађарске,посебно Арада, са којим Зрењанин као град побратим, има посебне везе. ОпштинаЗрењанин отпочела је и изградњу још једне индустријске зоне такође на новојлокацији, у којој ће као један од првих објеката бити изграђена до сада највећа"гринфилд" инвестиција у Србији, Фабрика за прераду биоетанола,вредна око 380 милона евра.Председник Пајтић је изразио задовољствозбог начина на који је Зрењанин приступио борби против незапосленоисти  и сиромаштва и посебно због упорности иумешности градских власти у креирању атмосфере која ће привући странеинвеститоре, за шта треба веома много напора и знања. "Посебно је важнода су све то перспективна и технолошки савремена улагања у производњу која ћеотворити и нове, додатне послове и створити климу за нове инвестиције.Неопходно је да свуда у Војводини, у свакој средини, буде омогућено повољноулагање и створени услови за привлачење капитала, јер је борба за креирањенових послова и нових радних места наш најважнији циљ, рекао је председникПајтић. По речима председника општине Зрењанин у многим аспектима стварањасавременог пословног окружења ми и даље немамо ни довољно искуства, нибрзине, а посебно не пословног духа и флексибилности. То је посебно отежало иуспорило рад на постављању објеката савремене инфраструкутуре, јер су многајавна предузећа била недовољно пословна и недовољно припремљена заиспуњавање захтева обавезних у савременом пословном окружењу.
Председник Извршног већа и председникзрењанинске општине потом су посетили просторије првог војвођанског Пословногинкубатора, који је као уједино први и у Србији, предвиђен за подршкупредузетницима и инвеститорима из информатичког сектора. Покретање бизнисинкубатора, поред локалне самоуправе и Извршног већа, помогле су и међународнеорганизације и агенције за привредну помоћ, ГТЗ, ЕНТРАНСЕ и ОЕБС. У првојразвојној фази Пословног инкубатора у Зрењанину биће реализовано петпредузетничких иницијатива везаних за производњу и продају услуга у секторуинформатичке технологије. Међу првим станарима Пословног инкубатора су четиридомаће фирме које ВИП фонд промовише на страним тржиштима као и једнаиталијанска фирма за продају софтвера. Почетак рада Пословног инкубатора требада послужи као развојни инструмент за мала и средња предузећа у Зрењанину и уБанату, који ће јачати везе између науке и технолошких института са пословнимљудима, малим предузетницима и инвеститорима, у циљу стварања знатно вишегтехнолошког нивоа домаће производње.
Председник Пајтић је честитајући свима напокретању зрењаниског Пословног инкубатора рекао да ће Извршно веће, поредтога што пружа сталну подршку развојним плановима и савременим институцијамапривредног развоја, какав је Пословни инкубатор, настојати да и другимпројектима што пре покрене домаћу технолошку памет и уједини је сапредузетничким духом. Тако ће већ до краја ове године бити покренуто осам новихпроизводних програма, од укупно одабраних једнаест, које је покрајинска владапредвидела да суфинансира из свог пројекта увођења нових технологија исавремених материјала у домаћу производњу.  

fixed-img