Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, понедељак, 30.10.2006

Председник ИВВ мр Бојан Пајтић примио амбасадора Словеније

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 27. октобар – Председник Извршног већа АП Војводине мр Бојан Пајтић примио је амбасадора Републике Словеније Мирослава Луција. У разговору је учествовао секретар Секретаријата за регионалну и међународну сарадњу Предраг Гргић Председник Извршног већа мр Бојан Пајтић и Мирослав Луци констатовали су да између АП Војводине и Републике Словеније постоји изузетно добра сарадња, нарочито у области привреде, коју би у будућем периоду требало унапредити већом присутношћу војвођанских привредника у Словенији. Истакнуто је да постоји добра сарадња локалних самоуправа, а да су у успону и везе универзитета у Љубљани и Марибору и Универзитета у Новом Саду. Амбасадор Мирослав Луци је рекао да Република Словенија улаже напоре за либерализацију визног режима за студенте, научне раднике и привреднике из наше земље, те да је планирано формирање пословног клуба, односно фондације за одлазак наших студената на школовање у Словенију. Председник Пајтић је истакао да Извршно веће АП Војводине пружа пуну подршку свим идејама и пројектима, који ће допринети обогаћивању сарадње АПВ и Републике Словеније. Он је нагласио да се у блиској будућности може очекивати значајно унапређење сарадње, поготово што не постоји већа језичка баријера међу партнерима, а словеначки привредници су уверени да је безбедно инвестирати у АПВ.
Током разговора, констатовано је да је неопходно развити сарадњу у области културе и туризма. Учињени су први кораци, организовањем ђачких екскурзија у Словенију. Планирано је интензивније представљање туристичких могућности наше земље у Словенији.
Амбасадор Луци је изразио задовољство због бриге покрајинске администрације о статусу припадника националних заједница у Војводини, укључујући словеначку. Словеначки амбасадор је рекао да је неговање мултикултуралности у Покрајини значајан чинилац у настојању наше земље да уђе у европске интеграције. Он је рекао да Влада Републике Словеније подржава напоре наше земље да приступи европским интеграцијама, уз оцену да Србија има централну улогу на Балкану. Што скорије прикључење наше земље Европској унији од интереса је за читаву породицу европских земаља.

fixed-img