Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 19.04.2007

Председник ИВВ мр Бојан Пајтић примио потпредседника Владе НР Кине

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 19. април  – Председник Извршног већа АП Војводине мрБојан Пајтић био је домаћин државној делегацији Владе Народне Републике Кине,која је данас посетила Војводину и Извршно веће Војводине. Кинеску делегацијупредводи Хуи Лиангиу (ХУИ ЛИАНГYУ), потпредседник Владе НР Кине, задужен запољопривреду и привреду.Током сусрета оцењено је да супотребни заједнички напори да се пријатељски односи две земље подигну на вишиниво, кроз продубљивање политичког поверења и унапређење размене две државеи кроз сарадњу региона у Кини и Србији. Председник Извршног већа Војводинемр Бојан Пајтић и потпредседник Владе НР Кине констатовали су да две децениједуга сарадња Војводине са кинеском провинцијом Ћилин представља добруплатформу за сарадњу две државе и два народа.
   И Војводина и Ћилин су региони сапољопривредом као доминантном привредном граном. Војводина са два милионастановника је, у српским оквирима, најразвијенији део државе – рекао јепредседник Покрајинске владе мр Бојан Пајтић и указао да се тиме отварајумогућности за сарадњу на различитим пољима. Један од видова сарадње, поред заједничке семенске производње, могаоби да се односи на извоз пољопривредних производа. У том смислу, Извршно већеВојводине је спремно да  свимвојвођанским пољопривредним произвођачима упути заједничку понуду за кинеско тржиште. Високу државну делегацију НРКине, председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић упознао је самогућностима за улагање у Војводини, истичући да је она атрактивно инвестиционо подручје, са најнижим ценама грађевинскогземљишта, релативно ниским зарадама и образованом радном снагом. У Војводинипостоје привредници који су заинтересовани за заједничку производњу сока одкукуруза, веома популарног у Кини – производа који не  постоји код нас, ни у Европи.
  Могућност за проширење сарадњепостоји и на нивоу универзитета, као и у размени студената који би учили кинески и српски језик.Потпредседник кинеске Владе ХуиЛиангиу је рекао да је са великим интересовањем делегација посетила Војводину,нагласивши  потребу за продубљивањемсарадње и истакао допринос академика Драгана Шкорића у остваривању постојећиходноса, реформи и отварању Кине према свету.

fixed-img