Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, петак, 28.09.2007

Председник Костреш говорио на ИИИ Конференцији председника парламената Западног Балкана

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 28.септембар Председник Скупштине АП ВојводинеБојан Костреш изјавио је данас у Будимпешти, у говору на ИИИ Конференцији председникапарламената Западног Балкана, да Војводина може да допринесе бржој интеграцијиСрбије у европске и евроатлантске структуре у оној мери у којој је аутономна. „Мера стварне аутономије Војводине, у оквиру државеСрбије јесте и мера њених могућности да продуктивно и конструктивно утиче настабилност и сарадњу у читавом региону Западног  Балкана. Сигуран сам да је интерес и међународнезаједнице, и АП Војводине, и целе Србије, као и свих земаља западнобалканскогрегиона исти а то је: очување и повећање стабилности и интензивирање сарадњена путу европских интеграција", нагласио је председник Костреш, који је усвојству посматрача учествовао у раду ове Конференције, на којој су председниципарламената свих земаља Западног Балкана разговарали о евроатланским интеграцијама земаља овог региона. Говорецио улози улози војвођанскогпарламента у процесу европских интеграција Србије, Костреш је истакао чињеницуда су све суседне земље, са којима се Војводина граничи, већ постале чланицеЕУ или су врло близу чланства.
 „Војводинаће, као најсевернији део Републике Србије, ускоро бити окружена земљама чланицамаЕУ. Та позиција веома је значајна и због тога што у Војводини живе националнезаједнице које су тесно повезане са суседним земљама, што омогућава још бржу иснажнију сарадњу на свим нивоима. Сигуран сам да ће и наша земља, као и свеостале у ближем и релативно даљем окружењу, препознати ове предности специфичногположаја Војводине", рекао је Костреш и нагласио да ће покрајинскаадминистрација и у будућности улагати максималне напоре у очувању и развијањуВојводине као мултинационалне, мултиконфесионалане, вишејезичне и грађанскерегије.
  Поред домаћина Конференције,председнице мађарског парламента Каталин Сили, на конференцији су учествовали председниципарламената Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Србије,Бугарске и Албаније.                                                          Кабинет председника Скупштине АП Војводинеnbsp;

fixed-img