Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 21.11.2007

Председник мр Бојан Пајтић и делегација Извршног већа на седници Скупштине ДКМТ

Читај ми

Читај ми
AA

НовиСад/Темишвар, 21. новембар – У Трговачкој, индустријској и аграрној комори уТемишвару (ЦЦИАТ), у Републици Румунији, одржана је данас свечана прослава ирадна седница Скупштине еврорегиије ДКМТ. Тиме је обележена десетогодишњица постојањаи успешне сарадње у оквиру ове еврорегије. Уз делегацију АП Војводине, коју јепредводио председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић, седници суприсуствовали и представници три жупаније из Републике Мађарске и четирижупаније из земље домаћина, Републике Румуније. У делегацији АП Војводине,поред председника Пајтића били су и потпредседник Извршног већа др Лоди Габор исекретар за међурегионалну и међународну сарадњу Предраг Гргић.  У свом обраћању, поздрављајући члановеСкупштине ДКМТ, председник Пајтић је нагласио да Војводина има снажну вољу иамбицију да настави сарадњу у оквиру еврорегије ДКМТ. Јер, наша покрајинасвоју улогу види и кроз историјске, етничке и привредне везе са суседима. Триетничке заједнице присутне су у овим регијама три суседне земље.   Зато су еврорегионалнипројекти које смо до сада реализовали, као ЕРИЦ програм за развој Регионалногинформативног центра, ИНТЕРРЕГ и други програми целисходни, јер спајају оно штонам је свима циљ, а то је успех ове асоцијације, чије се постојање наметнулокао природно и логично. 
 – ДКМТ је за Војводину прозор у свет и путка Европи, и зато је нарочито важно да се приступи нови пројектима, јачањупривредне сарадње као и формирању акционе групе за спречавање елементарнихнепогода, онаквих какве су пре две године погодиле Банат – рекао је председникИзвршног већа.
   На радном састанку резимиранису резултати десетогодишње сарадње и представљени даљи кораци у радуеврорегије ДКМТ. Посено је наглашена потреба развоја туристичких потенцијала свихрегија – чланица, као и остваривања стратешких циљева у области транспорта,развоја друмског, жељезничког и авио саобраћаја и изградње мостова, пруга иаеродрома. 
    На крају свечане седнице, овогодишња председавајућаеврорегионалне сарадње ДКМТ Ана Мађар, председник Скупштине мађарске жупаније Чонград,посебно се захвалила, на упорности и истрајности, свим људима који суоснивајући ову ерворегију имали јасну визију и циљ. На данашњем састанку је,поред економске сарадње, разговарано и о конкретизовању повезивањауниверзитета и других културних и научних институција регија чланица, како бисарадња у еврорегији ДКМТ била још садржајнија и успешнија.  

fixed-img