Picture of the authorPicture of the author
/ , среда, 27.12.2006

Председник мр Бојан Пајтић подржао захтеве представника СО Србобран и земљорадника

Читај ми

Читај ми
AA

НовиСад, 27.децембар – Због проблема, који су настали приликом издавања у закуп државногпољопривредног земљишта у општини Србобран, у Извршном већу Војводине одржан јесастанак председника Покрајинске владе мрБојана Пајтића и заменика покрајинског секретара за пољопривреду,водопривреду и шумарство Саше Драгинаса Бранком Гајином, председникомопштине Србобран, Живком Вујином,председником СО Србобран, ГораномДудварским, пољопривредником из Турије, Блажом Стајићем, пољопривредником из Бечеја и представникомУдружења 100П+ и Рељом Курјачким,земљорадником из Србобрана.Републичко Министарство за пољопривреду затражило је одопштине Србобран да изузме од давања у закуп 1.244 хектара државног земљишта,које користи ПИК "Бечеј", до марта 2007. године, док се не окончатендер за продају акција ПИК "Бечеја", због чега је ускраћеноодобрење да се распише оглас за лицитацију државног земљишта. Представницилокалне самоуправе Србобрана објаснили су председнику Извршног већа Војводинемр Бојану Пајтићу да су поступак издавања државног земљишта у закуп укатастарској општини Србобран у потпуности спровели у складу са законом.
Кадаје прошао рок од 30 дана, у коме је Министарство пољопривреде требало даодобри, или одбије оглас за одржавање лицитације за давање земљишта узакуп,  свих 28 одборника СО Србобран једногласноје заузело став да је "ћутање администрације" – по Закону о управномпоступку – одобравање, те да се обави лицитација, у складу са Планом ипрограмом коришћења државног земљишта, за који је општина Србобран, иначе,добила сагласност од надлежног републичког органа. Лицитација државногземљишта, укључујући и пољопривредно земљиште које је до сада користио ПИК"Бечеј", успешно је одржана.
Међутим, ниједан уговор о закупу са Министарствомпољопривреде до сада није закључен. Пољопривредници који су излицитиралипарцеле, које је користио ПИК "Бечеј", не могу да их узору и применеагро-техничке мере, јер их у томе спречавају чувари. Тиме се доводи у питањеуспешност припреме земљишта за наредну пољопривредну сезону и делатност одкоје живе.
Председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтићподржао је ставове руководства општине, које је, заједно са паорима, затражило даих Покрајинска влада заштити од бахатог односа Министарства за пољопривреду.
– Закон мора важити једнако за све, иако јепретходно требало земљу вратити старим власницима, односно донети закон оденационализацији. У процес лицитирања за закуп државног земљишта могао се -равноправно са свим другим заинтересованим земљорадницима, задругама, институтимаи комбинатима – укључити и ПИК "Бечеј". Тим пре што тих 1.244хектара имају статус земљишта у државној својини, дакле, нису у саставуимовине која се приватизује – рекао је мр Бојан Пајтић, сложивши се сасаговореницима да се не сме дозволити недомаћински однос према земљишту, одкога живи велики број људи, као ни према пољопривреди, једној од основнихпривредних грана у Србији.

fixed-img