Пуштањем у рад производне линије за селекцију здравих бобица грожђа „Мистрал“, председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић отворио је данас нови погон Винарије „Звонко Богдан“ у Суботици. То је друга фаза погона нове технолошке линије за производњу десертног вина и представља 116. погон, који је суфинансиран кроз Програм погона нових технологија Покрајинске владе.
„Винарија „Звонко Богдан“ је прави пример да ми можемо да будемо не само земља јефтиних производа и јефтиног туризма, већ напротив, земља квалитетних прозвода и земља елитног туризма“, истакао је председник Пајтић приликом отварања новог погона за производњу вина у овој суботичкој винарији.
„Ми смо од 2011. године пратили овај пројекат и уложили тада 20 милиона динара, преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој. Сада смо кроз Програм нових технологија инвестирали још 25 милиона динара, од 85 милина динара, колико је коштао овај погон за десертна вина и укупно се процењује да ће на овај начин бити ангажовано 20 радника и још 90 сарадника кроз различите видове кооперације“, навео је др Пајтић. Како је подсетио, ова винарија производи око 400.000 боца вина годишње, и прима око 2.500 гостију месечно, а од сада ће то бити много више у условима проширених капацитета.
Председник Покрајинске владе је изразио велико задовољство, како је навео, не само зато што ће се запослити људи и што је дата подршка пољопривреди, већ што је реч о заиста врхунској институцији у туризму Војводине и Србије, која ће бити врста препоруке и свим страним туристима да дођу у нашу земљу да бораве, и да пробају наше најбоље производе.
Винарија „Звонко Богдан“ производи вино искључиво из својих винограда, који се пружају на 56 хектара у рејону суботичко-хоргошке пешчаре, односно у Палићком виногорју. У Војводини енологија има вишевековну традицију, али до сада ниједан произвођач није повезао производњу вина са продајом у сопственом угоститељском објекту. Винарија „Звонко Богдан“ је прва која развија вински туризам на северу Војводине, а при томе користи најмодернију технологију у овој области.
Представници менаџмента Винарије истакли су да је, захваљујући средствима из Покрајине, било могуће отворити нову линију за производњу слатког, односно десертног вина. Винарија ће у производњи слатког вина бити пионир и истовремено лидер у производњи слатких вина у Србији која су дефицитарна на нашем тржишту. Реч је о вину који ће ће бити произведено од сорте познате код нас као жути мускат. Попут других вина из асортимана Винарије , и ово десертно носиће симболично име „Говори се“, према песми Звонка Богдана.