Picture of the authorPicture of the author
/ Инђија, уторак, 18.09.2007

Председник Пајтић уручио кључеве од 30 кућа за избегличке породице

Читај ми

Читај ми
AA

Младеново/Нови Сад, 18. септембар У Младенову, бачком насељу крајБачке Паланке, у дворишту куће породице Весне и Радована Пилића, председникПокрајинске владе мр Бојан Пајтић уручио је кључеве новим власницима 30 кућа у18 општина у Војводини, које су купљене парама из покрајинског буџета.Посредством Фонда за пружање помоћи избеглим, програнима и расељеним лицима,основаног на иницијативу Извршног већа Војводине и  покрајинског Савета за избегла, прогнана ирасељена лица,  данас су 30 избеглихпородица, које су се определиле за интеграцију у локалну средину – међу њима ипородица Пилић –  постале власници својихнових домова.- Желели смо да исправимо историјску неправду и помогнемо  онима који су одлучили да остану уВојводини.  Могу бити равноправни члановидруштва само уколико живе достојанствено и примерено животу људи у XXИ веку,као и сви други Војвођани. Због тога смо се определили да путем више програмапомогнемо популацији прогнаним и избеглих лица. Један од начина је куповинакућа, други је куповина грађевинског материјала за избеглице које имају својеплацеве, затим помоћ у адаптацији и реконструкцији грађевинских објеката. Ту суи програми помоћи онима који су се определили да се врате. И то радимо усарадњи са Заједницом општина у Славонији и Српским националним већем уХрватској. Желимо да будемо партнери и хрватској Влади у процесу повраткаизбеглица у своје домове – рекао је председник Извршног већа Бојан Пајтић.  

Од марта до краја 2007. године, отворен је конкурс Фонда за избеглице закуповину кућа најугроженијим избегличким породицама. Појединачна вредност кућеје до шест хиљада евра.

Председник Пајтић је изнео податак да ће се до краја године купити куће за75 породица  и да ће се за још 135породица у Војводини обезбедити егзистенција кроз помоћ у грађевинскомматеријалу и реконструкцијом њихових домова.

– Уз друге програме који подразумевају подршку избегличкој популацији, каошто су конкурси Гаранцијског фонда Војводине за набавку пољопривреднемеханизације у вредности 50 милиона динара, можемо да кажемо да смо ове годинеобезбедили око 170 милиона динара за помоћ и подршку избегличкој популацији уВојводини. То је више него што је ико у овој држави до сада радио на решавањуових проблема – нагласио је Пајтић и изјавио да ће Покрајинска влада и даљенаставити да спроводи овакве и сличне програме, јер, како је рекао, много јепроблема пред нама и много је људи који нису нашли начина да живе надостојанствен начин и омогуће својој деци примерен живот. Ми смо ту дапомогнемо да се оконча живот у колективним центрима и да се обезбедиелементарна стамбена егзистенција. 
 Петочлана породица Пилић се, иначе, за16 година од како су из Петриње стигли у Србију, селила више пута и кућа уМладенову, која је коначно њихова, девета је у којој су до сада билипривремено смештени. По речима Весне Пилић, то је био велики стрес за децу.Када су чули за конкурс Фонда за избегла лица, закључили су да не могу ништада изгубе ако се пријаве и "њиховој срећи није било краја" када судобили шест хиљада евра за куповину куће, у којој, коначно постоји купатило иуслови за нормалан живот. Условима су више него задовољни – три хиљаде евраће вратити у наредних 10 година,  а трихиљаде евра су добили бесповратно.Председник Савета Извршног већа заизбегла, прогнана и расељена лица др Јанко Веселиновић је нагласио да јетрајни начин решавања избегличких проблема једини прави начин.- Уколико сваке године решимо одређенипроценат проблема ових људи – људи који су социјално угрожени, ми ћемо занеколико година, надам се до 2010. године, решити питања 10-так хиљаданајугроженијих породица, које, пре свега, немају кров над главом. Ово је једининачин помоћи лицима која желе да остану у Војводини. Такође, помажемо и лицимакоја желе да се врате у место свог ранијег пребивалишта. Дакле, пошли смо одједнакоправности избора да ли ће се вратити или остати и због тога смо понудилиједнаке могућности и за повратак и за интеграцију. И људи су то позитивнооценили. Много је оних који су конкурисали по нашим јавним позивима и застамбено збрињавање и за повратак – пристигло је преко две хиљаде пријава,рекао је др Веселиновић.Кључеве за своје куће данас су добилеизбеглице из општине Сомбор, Бачка Паланка, Кула, Оџаци, Ковин, Зрењанин,Сремска Митровица, Инђија и Рума.

fixed-img