Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, субота, 04.11.2006

Председник Републике Борис Тадић и председник ИВВ мр Бојан Пајтић посетили општине Апатин и Кула

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, петак 4. новембар – Председник Републике Србије Борис Тадић посетио је Апатин и "Апатинску пивару", која је једна од најуспешнијих пивара у читавој регији и пример успешне приватизације. По обиласку пиваре и разговора са представницима домаћина, менаџмента и власника "Апатинске пиваре", белгијске компаније "Интербреw", председник Тадић је у обраћању новинарима изразио велико задовољство изузетно успешном приватизације пиваре, најсавремењим технолошким побољшањима, развијањем такмичарског пословног духа, дисциплином и озбиљним приступом раду, који одликује све запослене у овој фирми  "Ми смо у времену одлука и времену за оне који спремно преузимају одговорности, као и ризик и да остваре сопствену визију. Локална власт и предузетници у Апатину имали су снаге да привуку великог инвеститора који им је, уложивши 100 милиона евра у Апатинску пивару, омогућио просперитет и стварање робне марке и фабрике која је, као и њено пиво, позната у читавом региону. Посебно је важно да стандардизујемо производњу и квалитет пива и вина у нашој земљи, како би могли даље да напредујемо на овом пољу, на коме су наши суседи већ остварили знатан напредак и технолошки искорак, као и велику зараду извозом квалитетног пива и вина. 
Морамо се осврнути уназад, открити све оно у чему смо грешили и погледати грешкама у очи. Морамо преузети одговорност за доношење пословних и свих других одлука како би створили нешто што ћемо моћи да оставимо наредним генерацијама. Приватизација и улагања, ефикасност, такмичарски дух, квалитетни производи атрактивни за сваког купца а не само оног домаћег, морају свуда као овде у Апатину, бити основна брига у свакој нашој средини, а са задовољтвом ћу рећи да, како сам чуо, овде у Апатинској пивари предстоји још иновација, улагања и нових послова".

Председник Тадић је такође рекао да је, када се ради о подршци Националном инвестиционом плану, посебно важно инсистирати на пројектима од најширег националног значаја, што се пре свега односи на обнову путне и транспортне мреже, без које нема посла и комуникације али и европског коридора 7, односно пловидбе и саобраћаја Дунавом, који морају, као и другде, постати један од темеља привредног опоравка. Локалне средине морају подржати оне људе који имају храбрости, снаге и посвећени су остваривању визије савремене економије и спремности да све подреде том циљу.

Председник Србије Борис Тадић је у Руском Крстуру посетио основну школу и гимназију у којој се настава одвија на русинском језику и као званични гост присутвовао седници ђачког парламента. Потом је посетио и СО Кула где разговарао са новим општинским челницима.

"Општина Кула није успела, као неке друге средине у покрајини, да привуче велике инвеститоре и тако обнови и унапреди барем део своје економије. Зато у наредном периоду мора бити више храбрих корака и успешних одлука, како би овдашњи ресурси, који нису мали ни у пољопривреди ни у индустрији, били претворени у пословно атрактивна места за улагање. Обрадиво пољопривредно земљиште не сме стајати необрађено и стога треба пронаћи начин да га закупе и користе сви они којима би то решило проблем запослења, јер не смемо дозволити да у нашој земљи, која је једна од најперспективнијих пољопривредних регија, људи умиру од глади. Такође морамо обновити каналску мрежу и њену еколошку исправност, како је то свуда у Европи случај. За то морамо бити јединствени и подржати све оне који имају храбрости да доносе тешке али визионарске одлуке које ће покренути читаву локалну и националну економију и привући што више улагача и страних инвеститора. Новом руководству желим да успе да превазиђе садашње стање и да уз помоћ покрајинске владе и њеног прорама подршке отварању погона заснованих на новим технологије пронађе свој прави, успешан пут, – рекао је председник Тадић.

У СО Кула новинарима се обратио и председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић који је рекао да је покрајинска влада до сада уложила око 700 милиона динара у ову општину, а да је погон за производњу најсавременије самолепиве траке подигнут и средствима добијеним на конкурсу за примену нових технологија прави начин за убрзану обнову и подизање нивоа пословних стандарда и квалитета производа, само део онога што морамо учинити како би било обезбежено довољно посла и подигнут животни стандард Војвођана.
У делегацији су поред председника Тадића и председника Извршног већа Војводине мр Бојана Пајтића, били и Драган чилас директор Народне канцеларије председника Републике и Слободан Милосављевић, председник Привредне коморе Србије.  

nbsp;

fixed-img