Picture of the authorPicture of the author
/ Зрењанин, петак, 15.12.2006

Председник Скупштине АПВ Бојан Костреш упутио писмо председнику Владе Србије Војиславу Коштуници

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 15. децембар – Председник Скупштине АП Војводине Бојан Костреш упутио је данас писмо председнику Владе Републике Србије Војиславу Коштуници. Текст писма гласи: Поштовани господине председниче,
Привремени орган општине Зрењанин донео је Одлуку да се из службених просторија општинских органа уклоне грб и застава АП Војводине као њена историјска знамења утврдјена одлукама Скупштине АП Војводине.
Уставном суду Републике Србије поднета је иницијатива за оцену уставности и законитости наведених одлука Скупштине АП Војводине. Поводом такве иницијативе Уставни суд није донео мериторну одлуку.
У медјувремену новим Уставом Републике Србије (чл.183. став 4.) изричито је предвидјено да аутономна покрајина утврдјује своје симболе и начин њиховог коришћења.
Према томе, данас се више не може ни постављати питање  уставности и законитости грба и заставе Аутономне Покрајине Војводине. На такав начин Привремени орган општине Зрењанин свесно и злонамерно крши не само легитимне одлуке АП Војводине него и нови Устав Републике Србије.
Широј јавности Републике Србије и Аутономне Покрајине Војводине није непозната чињеница да у Влади Републике Србије партиципирају и партије које гаје анимозитет и презир не само према аутономији него и према људима који се осећају као Војводјани. Па ипак, с обзиром да сте у више наврата јавно наглашавали своја легалистичка опредељења, позивам Вас да и овом приликом на делу то и докажете, без обзира на то што Привременим органом у Зрењанину који крши Устав наше земље руководе људи постављени из Ваше партије. Застава и грб Аутономне Покрајине Војводине третирају се као највећи проблем у Зрењанину и Аутономној Покрајини Војводини, док са друге стране, несметано у Скупштини Србије парадирају посланици са мајицама и беџевима са ликом хашког оптуженика а у јавности се величају ратни злочинци и криминалци. Да ли то, господине председниче, значи да је у Србији боље бити хашки оптуженик него Војводјанин? Такодје, желим да Вам нагласим и да је Привремени орган сменио уредништво локалног листа "Зрењанин" само зато што су писали о ратним злочинима.
Поштовани господине Коштуница,
Захтевам од Вас да у функцији председника Владе која је увела привремену управу у општини Зрењанин предузмете све мере да се Привремени орган општине Зрењанин принуди на примену Устава и закона. Упозоравам Вас да, уколико Влада Србије ништа не предузме поводом овог смишљеног инцидента, намеравам да о томе обавестим све медјународне институције а градјане Аутономне Покрајине Војводине позовем да се, у одбрани својих градјанских, Уставом загарантованих права, супротставе бахатости Привременог органа општине Зрењанин. ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ
АП ВОЈВОДИНЕ Бојан Костреш  

fixed-img