Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, уторак, 22.05.2007

Представљен Еврорегионални информативни центар у Новом Саду

Читај ми

Читај ми
AA

Нови Сад, 22.мај У оквиру пројекта Еврорегионални информативни центар, почела је радионицаза медије у Војводини. Учесници вишедневне радионице (од 21-25. маја)расправљали су данас о приватизацији медија. Са битним околностима процесаприватизације медија у Војводини, присутне је упознао покрајински секретар заинформације Милорад Ђурић који је нагласио да је приватизација само део напорада се уреди медијски простор у нашој покрајини. Ђурић је подсетио да је, збогприлика које су обележиле деведесете године у нашој земљи, након демократскихпромена, много тога требало да се промени у медијима, како би наш медијскипростер био уређен по узору на модерна и развијена демократска друштва.- Деведесетих година, медијску сцену је, с једне стране,карактерисала хаотичност, а са друге стране, непринципијална потчињеностдржавним центрима моћи – рекао је Милорад Ђурић. – Након демократских промена унашој земљи, медији су били једна од најзначајнијих тема, због чега су донетадва кључна закона: Закон о радиодифузији и Закон о информисању, који сутребало да буду нормативни оквир за уређање медијског простора у земљи.
Ђурић је подсетио да је до сада извршена трансформацијадржавне телевизије у два јавна сервиса, те да је започела легализацијаелектронских медија, уз доделу фреквенција за емитовање на националном и напокрајинском нивоу. У току је расподела регионалних фреквенција, а током летабиће додељене и фреквенције на локланом нивоу, након чега ће медијски просторза електронска гласила бити потпуно уређен.
– Процес који још увек траје и који ће донетинове изазове јесте приватизација електронских и писаних медија, чији суоснивачи локалне самоуправе. Законом је предвиђено да деетатизација ових медијабуде завршена до краја 2007. године. Велики број медија који су у општинскомвласништву емитују програм на више језика и до сада су финкционисали попринципу јавног сервиса. Међутим законски оквири не познају категорију јавногсервиса на локалном нивоу и за ове медије је предвиђен статус комерцијалних илицивилних медија. У тренутку када се заврши приватизација и када ови медијипостану комерцијални односно цивилни, поставља се питање њихове одрживости -да ли ће моћи сами да опстану на тржишту, уз очување свог мултиетничког имултијезичког карактера. Због тога је важно да нађемо најбоље решење које ћеовим медијима омогућити да опстану – упозорио је Милорад Ђурић. Учесници радионице упознати су и са процесом приватизацијемедија у Мађарској, а представљена су им и искуства током приватизације«Дневник Војводина преса».
На данашњој радионици, заменик покрајинског секретар заинформације мр Шандор Балинт представио је пројекат Еврорегионални информативницентар, чији су партнери Еврорегионална агенција за развој ДКМТ, Извршно већаВојвдоне и Регионална фондација за медије и уметност из Сегедина. Суфинасијерипрограма су Европска унија и Република Мађарска, а релизован је у сарањи саЕвропском агенцијој за реконструкцију и развој уз помоћ Министарства заекономске односе са иностранством Републике Србије.- Основна идеја била је да се смање периферне улогепограничних регија. Значајну улогу у томе може да има информативни центар, којиби подстицао сарадњу и процес информација у еврорегионалним односима –  рекао је Шандор Балинт. Он је додао да биовај пројекат требало да допринесе комуникацији еврорегије ДКМТ на више језика,те да помогне развоју европских интеграционих токова и смањи периферникарактер пограничних подручја. 

fixed-img