Picture of the authorPicture of the author
/ Нови Сад, четвртак, 23.12.2021

Представљен Програмски савет и пројекат „Музеја 20 21“

Читај ми

Читај ми
AA

Председник Покрајинске владе Игор Мировић представио је данас Програмски савет и пројекат „Музеја 20 21“, истакавши да ће у њему бити сачувано и приказано богато стваралаштво и значајни културни домети Новог Сада и Војводине у 20. и 21. веку на савремен техничко-технолошки начин.

„Имамо велики замајац и сјајну идеју коју ћемо преточити у дело да бисмо направили простор у коме ће ствараоци моћи да представе нашу културну баштину и креирају нове садржаје. Отуда и симболичан назив Музеја јер ће се у њему преламати културни садржаји и трендови 20. и 21. века са циљем да имамо једну врсту повезнице између оног чему култура тежи и наше баштине коју су ствараоци креирали минулих деценија“, оценио је Мировић.

Према његовим речима, завршена је пројектна документација и новац за овај пројекат обезбеђен је у буџету АП Војводине за наредну годину. Добићемо нови простор за културне садржаје са технолошким изразом 21. века. Вредност пројекта је 1,2 милијарде динара, а овај простор биће нуклеус идеја.

Пројекат подразумева реконструкцију постојећа четири објекта – Студија М, зграде Радио-телевизије Војводине, анекса зграде РТВ-а и зграде Новосадске трговачке омладине. Идеја је да се простор приведе новој, музејској намени и да се представи култура Војводине у свим сегментима – филм, стрип, музика, фотографија, сликарство, књижевност и друго. Планирано је да радови почну у другој половини наредне године.

Председник је нагласио да ће Студио М, као место од кога је много тога почело, задржати своју основну функцију.

Чланови Програмског савета су Драган Станић, Федор Вртачник, Александар Дујин, Богомир Мијатовић, Ненад Шапоња, Драган Стојков, Антал Силард, Дејан Томић, Ксенија Силађи, Данило Вуксановић, Јован Гверо, Александар Стојшин и Јене Хајнал.

„Задатак Савета је да заједно са Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, покрајинским и градским установама културе, направи концепт и створи једну врсту идејне основе која ће заједно са технолошким капацитетима које овај објекат има моћи да представи све оно што су наши уметници стварали минулих деценија. Овде је концепт на технолошком потенцијалу у коме ћемо користити оно што пружа 21. век у смислу пројекције, звука, иновативног садржаја тако да представимо све оно што је старо у новој форми, али и да добијемо обновљену концертну дворану и музејски и изложбени простор за креативне садржаје“, изјавио је председник Мировић.

Догађају су присуствовали покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.

 

 

fixed-img